Arrenca el curs dels Instituts Escola

Mataró encara l’inici del curs escolar 2018/2019 amb la posada en marxa de dos Instituts Escola: el Mar Mediterrània i l’Àngela Bransuela

  • Anna Galdón // Fotos: cedides
  • Dilluns, 10 Setembre 2018 00:00

Ciutat 2017/2018, arrenca el nou cursDos Instituts Escola, un institut en barracons, la continuïtat de la sisena hora en quatre centres de la ciutat i la posada en marxa de la primera edició del programa d’extraescolars Mataró Educa+. Aquest és, a grans trets, l’escenari que es trobaran famílies i alumnes aquesta setmana quan engegui el nou curs escolar.


Els primers a posar-se la motxilla seran els més de 800 alumnes de les escoles bressol, que entraran a les aules el 10 de setembre. Els seguiran els alumnes de segon cicle d’educació infantil, primària i secundària el 12 de setembre. Batxillerat i cicles formatius ho faran dos dies després, i els últims seran els centres i aules de formació per a persones adultes, el 19 de setembre.

Dos nous Instituts Escola
Les grans novetats del curs, però, passen per l’entrada en funcionament de dos Instituts Escola: el Mar Mediterrània, que era fins ara l’escola Tomàs Viñas i situat a la zona oest de la ciutat, i l’Àngela Bransuela, ubicat a l’est. Els dos permeten l’escolarització de l’alumnat des dels 3 fins als 16 anys, és a dir, tota l’etapa d’escolarització obligatòria. Un model educatiu que ja funciona en altres localitats catalanes i que el consistori reclamava des de fa anys per pal·liar així la necessitat de places a secundària i evitar més barracons. Pel regidor Miquel Àngel Vadell, l’antiga reivindicació buscava “poder oferir des de la pública una línia educativa entre els 3 i 16 anys, quelcom que fins ara només tenia la concertada”.

Pel que fa al nombre de places a l’etapa d’ESO, els dos Instituts Escola brinden una oferta de dos grups cada una, però, a la vegada, s’han eliminat dos grups de l’IES Laia l’Arquera, un de l’IES Miquel Biada i un altre de l’IES Damià Campeny.

Ciutat 2017/2018, arrenca el nou curs

Pública i concertada similar

Dels 56 grups de P3 que començaran aquest curs 2018/2019, 32 són públics i 24 pertanyen a escoles concertades. Això representa un 57% d’alumnes matriculats a escoles públiques i un 43% a centres de titularitat compartida. Uns números que es repeteixen a la ESO: a l’etapa d’educació secundària obligatòria, dels 1.495 alumnes que inicien els seus estudis, un 51% ho fa a la pública i un 49% a la concertada.

Però la tendència podria estar canviant. A ciutats com Barcelona, per primer cop hi ha hagut més demanda d’escola bressol pública que de concertada, un fet que ha posat en alerta al Departament d'Ensenyament. Tal com explicava el Conseller Josep Bargalló aquest estiu, s’està estudiant la possibilitat de llogar espais en desús de centres concertats o fins i tot absorbir algunes escoles concertades amb problemes de subsistència.

Mapa de 'punts calents' en educació


La ciutat estrena els instituts-escola, segueix pendent de noves edificacions
i fa ús de mòduls prefabricats en tres centres escolars

Ciutat 2017/2018, arrenca el nou curs

Mòduls prefabricats per tenir més places
Popularment coneguts com "barracons", els mòduls prefabricats són la solució a la manca d'espai d'aula d'alguns centres. En trobem als instituts Alexandre Satorras i Thos i Codina, des del curs passat.

Els nous Instituts-escola
El Mar Mediterrània (antic Tomás Viñas) i l'Àngela Bransuela s'estrenen en la franja de 3 a 16 anys. Són els dos primers instituts-escola públics de la ciutat, a Cerdanyola i Rocafonda.

Usos de secundària en una escola
L'Institut Laia l'Arquera segueix requerint utilitzar alguns espais del Torre Llauder. La solució ja es va fer efectiva el curs passat.

Cinc Sènies: institut sense edifici
L'Institut Cinc Sènies va ser la gran novetat del curs passat i compleix aquest any el seu segon any de singladura. Ho fa amb un projecte consolidat, bones dades d'inscripció i interès i la novetat que, per aquest any, s'hi han instal·lat nous mòduls prefabricats per tenir més espais. La situació inquieta tant a la comunitat educativa del centre com a nivell mataroní i de Consell Escolar. En l'acord per posar en funcionament aquest nou centre –el primer de secundària amb un projecte de nova escola clara– Generalitat –que en té competència–  i Ajuntament van acordar l'edificació del nou institut. De moment no se'n té cap concreció.

El Joan Coromines espera espai propi
En la llista de deures d'inversió de la Generalitat a la ciutat en matèria d'educació, el segon punt calent és l'edifici del Joan Coromines. L'escola segueix a ple rendiment repartida en dos dels antics espais de l'Anxaneta, amb la molèstia afegida que suposa per les famílies. En paral·lel, està feta la reserva de sòl per la nova escola, a l'àmbit de l'Eix Herrera, en un sector que precisament ara s'està desenvolupant. Acabaran aquest any les obres i restarà el solar. Sense l'escola. No té calendari.