Amenaça de tancament de l'Escola Rural Britànica de Mataró

L'Ajuntament demana aturar les activitats per motius urbanístics i per manca de permisos per exercir com a escola, mentre que la direcció del centre defensa que han seguit totes les instruccions de l'Administració per regularitzar la seva situació

  • Laia Mulà
  • Dimarts, 23 Maig 2017 17:09

Granja Escola

La Granja Escola Casa Nostra, situada al Veïnat de Mata, es troba en una situació compromesa: l'Ajuntament fa pressió perquè el centre aturi la seva activitat educativa. Els motius principals de la demanda són, en primer lloc, per haver-hi construït sense permís en una zona agrícola de sòl no urbanitzable i, en segon lloc, per realitzar activitats educatives a infants sense els permisos i llicències necessàries.

Actualment és l'escola de 23 nens i nenes d'infantil i primària, a més de ser un centre rural on es realitzen extraescolars, obra social amb infants amb necessitats educatives especials i inclús estaven impulsant un casal d'estiu que comptava amb vora 500 inscrits. Tota aquesta activitat, però, hauria d'aturar-se segons demanen des de l'Ajuntament, però la direcció del centre s'hi nega.

Edificacions en una zona d'ús agrícola
La finca compta amb 10.000 metres de terreny agrícola, una masia i alguns equipaments que han estat rehabilitats. Està inclosa dins en catàleg de masies, fet que l'autoritza a realitzar altres activitats que l'exclusivament agrícola com, per exemple, activitats d'interès públic educatives.
Granja Escola
Des de la regidoria d'urbanisme afirmen que no només han rehabilitat les construccions que ja existien, sinó que, a més, han construït diversos equipaments sense llicència d'obres i de manera il·legal com, per exemple una cuina exterior, una caseta de fusta per realitzar-hi activitats escolars i extraescolars i una piscina de plàstic de grans dimensions. La direcció del centre considera que no són edificacions com a tal perquè, per exemple, la piscina no està construïda, sinó que és de plàstic i la casa de fusta és necessària per als infants amb necessitats educatives especials que realitzen activitats extraescolars al centre, fet que justificaria la seva situació.

'Casa Nostra' no atura la seva activitat

Maria Bellmunt és la directora i impulsora del centre i sosté que “sempre hem mantingut una bona relació amb l'Ajuntament i hem fet els tràmits que ens han demanat per regularitzar la nostra situació“ com a escola rural britànica. L'escola compta amb el certificat i l'aprovació del projecte docent per part del British Council però no amb el permís del Departament d'Ensenyament.

El centre promou aprendre a través de l'experiència perquè els continguts “es memoritzen i s'obliden amb facilitat". Fomenta un aprenentatge fora de l'aula basat en les activitats rurals com el conreu de l'hort, les activitats de granja, entre altres, tots els continguts íntegrament impartits en anglès. Un mètode innovador a Espanya i a un preu assequible que, per a les famílies implicades, és l'alternativa ideal a les escoles tradicionals.
Granja Escola

L'Ajuntament demana el tancament del centre perquè no compta amb la llicència municipal d'activitat, però la directora del centre defensa que amb el certificat del British Council n'hi hauria d'haver prou perquè el centre passés automàticament a ser un centre autoritzat.

Bellmunt considera que ja disposarien de l'autorització d'ensenyament "si l'Ajuntament ens hagués donat la llicència" però, pel contrari, declara que "van enviar dues cartes a ensenyament perquè aturéssin la publicació de l'escola al DOGC". A només 3 setmanes de la finalització del curs escolar, i amb un casal d'estiu a punt, l'escola rural britànica es pot veure obligada a suspendre la seva activitat.