Aquí hi anirà el nou Institut Les Cinc Sénies

Entrarà en funcionament en barracons aquest setembre amb un "projecte innovador" i la futura obra no té calendari definit

  • Cugat Comas
  • Dilluns, 06 Març 2017 18:09

Solar La Fibra

Mataró tindrà un nou institut el curs que ve. El setembre començaran les classes de l'IES Les Cinc Sénies que és com es dirà aquest nou centre, acordat de 'sotto voce' entre Ajuntament i Departament i fet públic dilluns, davant la seu dels Serveis Territorials. S'ubicarà a la finca de la ronda de Rafael Estrany, en part dels 14.000 metres quadrats de solar que hi ha i, òbviament, operarà en mòduls prefabricats durant els seus primers cursos. Fa 35 anys que la ciutat no estrena cap institut i aquest tindrà una oferta de tres línies.

El nou centre escolar era fruit de negociacions entre Ajuntament i Departament des de feia temps, però no s'havia fet públic, de la mateixa manera que sí que es va fer amb els instituts-escola. La directora dels Serveis Territorials Carmina Pinya i el regidor d'Educació Miquel Àngel Vadell han comparegut somrients amb la notícia sorpresa. No té cap relació aquest nou centre amb el projecte de centres que cobreixin dels 3 als 16 anys. Ajuntament i Serveis Territorials es donen un any per negociar la implementació d'aquesta nova figura de cara al curs 2018-2019. El setembre que ve, però, la novetat es dirà Institut Les Cinc Sénies.

Pinya i Vadell

Sense calendari per a l'edifici

L'Institut Les Cinc Sénies serà una de les opcions que les famílies podran escollir quan el dia 23 comenci la preinscripció a primer d'ESO. Començarà a operar amb tres mòduls prefabricats, que s'ampliaran segons necessitat en espera que es faci l'edifici de nova planta, en el mateix solar. No hi ha cap calendari definit sobre quan podria estar enllestit el projecte, ni molt menys quan podrien ser les obres. La petició s'ha fet aquest mes de febrer. El nou centre ha de servir, segons Pinya "per desmassificar instituts, és un centre necessari segons la planificació escolar i ajudarà a esponjar instituts de cara a les necessitats que tindrem a mitjà termini en escolarització postobligatòria".

Un institut-comunitat d'aprenentatge?
Encara no està definit el projecte educatiu d'aquest nou institut, tot i que la directora dels Serveis Territorials ha assegurat que "serà un projecte que moltes famílies estan buscant, més interdisciplinar, en la línia dels centres que són comunitat d'aprenentatge". Això obre la porta, doncs, a un institut en la línia d'aquest tipus d'escoles. La intenció és comunicar exactament aquest projecte en els pròxims dies, però la mateixa Pinya ha assegurat que serà un centre que "treballarà per projectes, amb conceptes com innovació, plurilingüisme, equitat, treball per la diversitat".

El regidor d'educació de Mataró Miquel Àngel Vadell s'ha mostrat "molt content" per l'anunci d'aquest nou institut i ha recordat que la creació del mateix "era un dels punts que contenia el document de planificació escolar amb el que s'ha implicat tanta gent, des dels grups polítics a la comunitat educativa". Vadell assegura que les noves places de secundària que tindrà Les Cinc Sénies permetran repartir millor els més de 500 alumnes de sisè de Primària d'aquest curs a la zona est de la ciutat, ja que incrementa les 270 places de primer d'ESO que hi havia sense el nou centre.