Reclamen instituts-escola a Rocafonda i Cerdanyola pel curs vinent

L'Ajuntament pressiona per convertir el Tomàs Viñas i l'Àngela Bransuela per absorbir les noves places d'ESO i desestimar els barracons i les extensions

  • Cugat Comas
  • Dimarts, 17 Gener 2017 14:33

Escola Angela Bransuela

A un mes de les jornades de portes obertes als centres escolars, l'Ajuntament de Mataró mou fitxa i reclama al Departament la creació de dos instituts-escola ja pel curs vinent per evitar així més mòduls prefabricats, els temuts barracons, a la ciutat. No és una reivindicació nova, ja que Mataró ha reclamat aquesta opció almenys des de fa un lustre per absorbir la necessitat de places de secundària i la davallada de noves inscripcions a P3 però sí que és nou plantejar –segons el regidor Vadell amb el suport de les comunitats educatives– la conversió del Tomás Viñas i l'Àngela Bransuela en aquest tipus de centre, fins ara inexistent a l'oferta pública de la ciutat però que sí que es troba en altres municipis. Des de la regidoria expliquen que mesos enrere la proposta agradà a Serveis Territorials però la pròpia directora Carmina Pinya refreda l'opció de cara al mes que ve.

La planificació escolar 2017-2022 que l'Ajuntament posa sobre la taula contempla la reducció de ràtios fins als 20 alumnes per classe, la construcció d'un nou institut de secundària a Rocafonda al solar de la ronda de Rafael Estrany i les noves instal·lacions del Joan Coromines i el Germanes Bertomeu. Respecte del Centre Integral de Formació Professional, s'hi aposta, tot i que encara no està definit el projecte.

La roda de premsa de Miquel Àngel Vadell es pot considerar com un posicionament previ a la reunió amb el Director General de Centres Públics de la Generalitat, prevista per dijous. Serà llavors quan se sabrà del cert si el Departament es fa seva la proposta de convertir els dos centres citats en els primers instituts-escola públics de la ciutat. El regidor ha recordat que "aquest curs hem tingut mòduls prefabricats per la manca de planificació i ara ens tornem a trobar que no sabem què se'ns proposa". Vadell ha recordat que l'Ajuntament rebutja els barracons, les extensions –utilitzar espais de primària i infantil d'altres centres per a alumnes de secundària i la desaparició de cap escola per passar a ser institut.

Una opció pont

Convertir el Tomàs Viñas i l'Àngela Bransuela en instituts-escola permetria, segons el govern mataroní, no fer ús dels barracons ja existents i absorbir el repunt de places de secundària que hi haurà els propers cursos. La proposta recull que aquests dos centres comptin amb una línia d'infantil i dues línies d'ESO. Per a Vadell "l'aposta pels instituts-escola ens permetria donar continuïtat als projectes educatius i d'aquesta manera la pública oferirà quelcom que fins ara només pot oferir la concertada". El regidor, a més, justifica l'aposta a Cerdanyola i Rocafonda "perquè són dos barris que tenen projectes molt interessants però on l'impacte demogràfic es nota més negativament en places de P3". Els números que contempla el document mataroní és que per la baixa natalitat baixin les places en un 15 per cent a Rocafonda i un 19 per cent a Cerdanyola.

CEIP Tomás Viñas

Els instituts-escola del Tomàs Viñas i l'Àngela Bransuela podrien ser una opció pont cap a un plantejament compartit fa setmanes entre Departament i Ajuntament i que passaria per la unió de centres escolars en aquests dos barris. Aquesta opció, descartada pel curs vinent, implicaria la integració en un mateix ens dels centres de Tomàs Viñas, Josep Montserrat i Peramàs a Cerdanyola i Àngela Bransuela, Vista Alegre i Rocafonda. Aquesta opció es contempla a mitjà termini i permetria la creació de dos instituts-escola amb els edificis especialitzats en trams educatius. Els esbossos que contemplaven aquesta opció van sorprendre els diferents claustres però Vadell ha assegurat que "cal treballar amb aquest possible horitzó, una cosa és el que els directors pensen i l’altra les famílies i sabem que aquestes veuen amb molt bons ulls la integració perquè crearíem dos projectes molt potents".

Ajornat a propers cursos aquesta operació, ara l'Ajuntament vol que la Generalitat concreti si accepta o no la creació de centres de 3 a 16 anys al Tomás Viñas i l'Àngela Bransuela. El document de planificació els situa com la màxima prioritat i també contempla que el curs 2020-21 pogués entrar en funcionament un nou institut-escola a Rocafonda, a la zona de la Fibra, segurament ampliant a aquest estatus el Germanes Bertomeu.