El Tecnocampus, el gran actiu de ciutat

Augmenta el nombre d’estudiants i presenta dues noves titulacions, una d’elles en anglès

  • Mireia Biel // Anna Aluart
  • Dijous, 08 Octubre 2015 10:18

Ciutat 2014/2015, TCM1 TEC
El Tecnocampus arrenca el curs amb més alumnes que mai. Hi ha matriculats prop de 3.000 estudiants, que es repartiran entre els 11 graus i quatre dobles titulacions de grau que s’imparteixen en els tres centres universitaris del TecnoCampus: l’Escola Superior Politècnica, l’Escola Superior de Ciències Socials i de l’Empresa i l’Escola Superior de Ciències de la Salut, adscrites totes elles a la Universitat Pompeu Fabra. El centre universitari incorpora dues noves titulacions aquest any, la doble titulació de Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport i Fisioteràpia i el grau en Business Management, que s’impartirà únicament en anglès.


Els 3.000 alumnes que inicien classes aquests dies suposen un augment notable respecte de les xifres del curs passat, quan hi havia 2.500 estudiants. De fet, els alumnes s’han duplicat des que el Tecnocampus va començar a impartir classes el curs 2010-2011 i això significa que el projecte s’ha consolidat. Així ho analitza Miquel Rey, president del Tecnocampus, que afirma que “si el nombre d’estudiants ha crescut entre un 10 i un 20 per cent cada any és perquè la concepció del projecte és bona” i perquè s’ha treballat per “adaptar els plans d’estudis a allò que demanen les empreses”. Les xifres parlen per si soles, ja que el 2010, el Tecnocampus oferia 6 graus i aquest any ja n’imparteix 11, adscrits únicament a la UPF.

Més alumnes no maresmencs

A més a més, segons dades facilitades pel parc tecnològic, el 50 per cent d’aquests alumnes provenen de fora de la comarca del Maresme, el que significa que el Tecnocampus s’està consolidant com un centre universitari català més, principalment “l’oferta diferenciada”, com apunta Rey.

A mitjans dels anys 2000, la UPC i la UPF consideraven els centres adscrits que tenien a Mataró un espai més on impartir els mateixos graus que ja s’oferien a Barcelona. Per tant, per a molta gent de Mataró, i rodalia, prop d’un 70 per cent, era molt més còmode cursar els estudis universitaris aquí. Avui, i segons Rey, “l’oferta és prou interessant perquè la gent es desplaci fins a Mataró”, i això és el que ha permès que estudiants de tot el territori siguin alumnes del Tecnocampus.

Ampliació

Per fer front a l’augment d’alumnes, el Tecnocampus ha invertit 68.000 euros, que han permès habilitar sis noves aules i dues sales per a seminaris o reunions en la zona de l’edifici universitari on hi ha Eurecat Mataró, que ha fet una cessió d’espai. Durant l’estiu també s’ha creat un nou espai denominat Punt d’Informació i Atenció a l’Estudiant, Les obres han contemplat altres accions, com l’adequació de la sala polivalent per impartir-hi el nou doble grau en Fisioteràpia i Ciències de l’Activitat Física i l’Esport.

Ciutat 2014/2015, tecnocampus evolucio

“Districte Tecnocampus”
El projecte universitari es va gestar durant els anys 90, quan va néixer la Fundació Tecnocampus (1999) arran de les conclusions del Pla Director per a la Societat de la Informació, que apuntaven cap a la necessitat d’acostar universitat i empresa. La construcció del parc tecnològic va tenir un cost de 52 milions d’euros i es va inaugurar el 2010, fent néixer així un parc on universitat i empresa s’interrelacionaven constantment. Avui, el viver d’empreses és ple i el creixement dels alumnes és constant. Vint anys després, el Tecnocampus ha esdevingut el gran projecte de ciutat dels últims temps i ara vol “beneficiar la seva àrea d’influència”. Per això, Rey assegura que “es treballarà perquè l’activitat de la universitat i les empreses es traslladi a la ciutat amb un augment del PIB” i el parc tecnològic es converteixi així en “el districte Tecnocampus, una eina clau pel desenvolupament de la ciutat”.