Serveis Territorials reclama mantenir la zona escolar única per garantir la “cohesió social”

El curs 2015-2016 començarà amb prop de 22.500 alumnes a Mataró i 70.300 al Maresme

  • Mireia Biel
  • Divendres, 04 Setembre 2015 13:14

Ensenyament serveis territorials

La cohesió social a les escoles depèn, en gran mesura, de la zona escolar única. El director de Serveis Territorials, Vicent Garcia, ha fet una defensa aferrissada d’aquest criteri d’inscripció escolar en la presentació del curs 2015-2016 i ha afirmat que només així es pot distribuir l’alumnat equitativament. El curs, que començarà el 14 de setembre amb prop de 22.500 alumnes a la ciutat, també serà decisiu pel projecte del centre de Formació Professional que s’ha d’instal·lar al costat del Tecnocampus i que “ha de donar un plus” a la ciutat.

El curs 2015-2016 s’iniciarà amb normalitat als centres educatius, però amb un debat polític obert damunt la taula, el de la zona escolar única. El director dels Serveis Territorials del Maresme i el Vallès Oriental ha afirmat aquest matí que “la zona única garanteix la cohesió social” i que per això la van implantar, igual que a la resta de la seva zona d’influència – deixant a banda La Roca del Vallès. Les declaracions han arribat després que l’alcalde de Mataró, David Bote, afirmés que n’estava estudiant una possible retirada. Per a Garcia, aquesta distribució és necessària per evitar que “barriades senceres hagin de quedar-se tota la població estrangera” i promoure la “distribució equitativa de l’alumnat”, sobretot tenint en compte, segons ha dit, que “Mataró té 6 i 7 alumnes estrangers per grup, quan es recomana que n’hi hagi dos”.

Aposta per la FP

Però en termes educatius, aquest no és l’únic tema amb què, de moment, no hi ha sintonia entre els Serveis Territorials i el nou govern municipal. El futur centre de Formació Professional també genera diferències. Pel director de Serveis Territorials, tanmateix, el nou centre “serà un referent al Maresme, que doni un plus a la formació professional” per a començar a “equiparar aquests estudis amb els universitaris”.

L'actual consistori ja va declarar que no vol que el nou equipament vagi en detriment de l'oferta actual de centres com l'institut Miquel Biada, que vol "preservar", punt en què Garcia està d’acord. “El Miquel Biada és un buc insígnia de la FP a Mataró que no tocarem”, ha assegurat Garcia, que sí que ha apuntat cap a “famílies de les que no tenim oferta”, com a futurs cursos per atraure alumnes de Mataró i rodalies.

Novetats curriculars

El curs 2015-2016 que s’iniciarà el pròxim 14 de setembre comptarà amb prop de 22.500 alumnes a Mataró i un total de 70.300 al Maresme, segons dades provisionals. La ciutat seguirà pendent de les obres de la nova escola Angeleta Ferrer que haurien de començar abans que s’acabi l’any i de la previsió que augmentin els alumnes de secundària els pròxims cursos, als que es preveu reubicar, mitjançant “reestructuració d’instituts i adequació d’espais d’escoles” i no pas amb la construcció de nous centres educatius.

Marcat per la llei Wert i la seva aplicació, el nou curs incorporarà noves línies d’actuació, entre les quals destaquen l’increment de 35 hores de matemàtiques a l’ESO – concretament a tercer –, l’augment, també, de 35 hores de primera llengua estrangera i el naixement de la matèria cultura i valors ètics.