Milers de persones clamen contra la imposició d’un 25 per cent de classes en castellà

Santa Anna explica als pares que deixaran triar als alumnes la llengua i es contractarà un mestre més

  • Redacció
  • Dijous, 14 Maig 2015 09:28

Manifestació Sta Anna

Una de les mobilitzacions més importants dels darrers anys, de llarg la més nombrosa en defensa del català feta mai a Mataró. Ahir dimecres hi va haver milers de persones concentrades a Santa Anna contra la sentència que obliga l’Escola Pia a impartir un 25% de les classes en castellà. La xifra exacta és difícil d’aproximar en un espai tan ample, que va quedar ple com només amb els grans actes festius pot veure’s. Hi havia sobretot famílies, també molts partits i membres d’associacions, una nombrosa representació de “grocs” en defensa de l’educació pública i contra les retallades; una gentada, vaja. La concentració s’havia convocat de forma espontània en transcendir la casuística concreta de Santa Anna. A l’hora de la veritat va ser una demostració de força a les portes mateixes del centre educatiu. A l’entrada de l’escola unes lletres resumien la situació amb el ‘Wertgonya’ clarament explícit cap al Ministre d’Educació espanyol.

Manifestació Sta Anna

"Fins que s'acabi el curs, els alumnes podran escollir entre fer l'assignatura en castellà o català i l'escola contractarà un professor més", va explicar el mestre de sisè de primària, Fèlix Galceran. De fet, la direcció del centre va comunicar als pares la mesura que han escollit per complir la sentència. "Per dues persones carregar-nos tot un model, em sembla una mica fort", va lamentar la presidenta de l'AMPA, Rosa Torroella. L'AMPA ha dit que acata la sentència però que s'hi mostra “contrària”. L’AMPA ha descartat no acatar la sentència "perquè el pes de la justícia recauria damunt el director". El mestre Fèlix Galceran deixa clar que "tot i tenir els seus ideals, respectem la llei". Al seu torn, el professor Carles Móra ha subratllat que els nens "han de quedar al marge de tota disputa perquè es tracta d'una decisió dels seus pares".

En plena campanya electoral

La resolució judicial ha irromput en plena campanya electoral aquest dimecres a Mataró. Convergència i Unió ha denunciat l'intent de "trencar el model lingüístic català i el model de convivència que hi ha a Catalunya". El partit ha explicat que donaran suport a la direcció i al professorat de l'Escola Pia Santa Anna perquè es veuen "immersos en un conflicte polític impropi d'un centre educatiu". Així mateix, CiU ha assegurat que "el model lingüístic català no és negociable".

El PSC ha reiterat el seu suport a l'actual model educatiu "que ha garantit durant 30 anys la cohesió social a Catalunya i la igualtat d'oportunitats". Els socialistes han carregat contra les polítiques del ministre Wert a qui han acusat "de convertir en problema el que no ho és".

El Partit Popular ha assegurat que "s'ha de garantir la llibertat de cadascú a escollir la llengua". "Ens sembla que la família té dret a demanar-ho i l'administració ha de fer complir les lleis", ha dit el candidat del PP a Mataró, José Manuel López. Pel popular "s'ha de garantir el perfecte ensenyament del català, el castellà i l'anglès" i "cal actuar amb molta calma perquè al final s'està assenyalant a uns nens".

El candidat d'ICV-EUiA de Mataró, Esteve Martínez, ha explicat que "la immersió lingüística genera cohesió social i aquesta cohesió és la que després genera igualtat d'oportunitats". Segons els verds, el PP "vol trencar la igualtat d'oportunitats i, per això, cal defensar l'escola en català".

Al seu torn, la CUP, ha afirmat que "és un nou atac des de l'àmbit estatal". Els independentistes han lamentat que la Generalitat "no hagi desobeït" i han reclamat a la consellera Rigau "que desenvolupi una llei pròpia que garanteixi la llengua i la qualitat".