Ensenyament diu que el nou sistema de contractació d'interins "beneficia" tota la comunitat educativa

El director dels Serveis Territorials al Vallès Oriental i el Maresme explica que es busca un millor "encaix" entre mestre i escola

  • Redacció - ACN
  • Dijous, 19 Març 2015 13:09

Ensenyament serveis territorials

El Departament d'Ensenyament va engegar dimarts una prova pilot per a la selecció del personal substitut als centres que permet als directors, a través d'un aplicatiu informàtic, triar els perfils que més s'ajustin a les seves necessitats. La prova pilot es posa en marxa als Serveis Territorials del Vallès Oriental i el Maresme i, segons el seu director, Vicent Garcia, amb aquest nou sistema "tota la comunitat educativa en surt beneficiada". El director d'Ensenyament explica que si bé abans els interins obtenien la plaça amb un mètode "que era una loteria", ara "el director i el professor es posen d'acord" buscant el millor "encaix" possible entre el perfil del mestre i el model de cada escola.

Garcia va fer aquesta defensa del nou model just el dia que es posava en marxa i després que alguns sindicats l'hagin criticat en considerar que era "excloent". Garcia assegura que "ningú entrarà per la porta del darrere" amb una adjudicació a dit, sinó que se seguirà el decret de plantilles i provisió de llocs docents del propi Departament. El director dels serveis Territorials detalla que el director podrà triar el professor interí que necessiti en cada moment a partir d'una preselecció de vint noms que faci prèviament el Departament. D'aquest llistat, que detallarà les capacitats i els perfils de cada mestre, el director haurà de triar tres candidats per fer una entrevista abans de fer la tria definitiva.

Diferents criteris

La selecció prèvia que possibilita l'aplicatiu tindrà en compte diferents criteris qualitatius i objectius com ara la nota mitjana de la titulació superior, l'exercici de la docència o l'acreditació del coneixement de l'anglès o d'un altre idioma estranger. Segons Garcia, això acabarà amb la "loteria" que suposava ara l'adjudicació de places de personal substitut. "Hi ha mestres que veuen molt pesat el fet de treballar amb llibres perquè tenen una formació més moderna i fins ara es trobaven que potser arribaven a un centre que justament treballa amb llibres i no s'adaptaven. O al contrari, algú més gran que sempre a treballat amb llibres i no s'adapta a un centre que treballa per projectes", explica Garcia.

Ara, afegeix, mestre i director "es posen d'acord" i es tria "el que encaixi millor a cada escola", de tal manera que el conjunt de la comunitat educativa en surti beneficiada. El director dels Serveis Territorials recorda que aquesta opció de selecció de personal és voluntària i que per a períodes curts es podrà continuar fent com fins ara per no retardar la seva incorporació.