Un campus d’arqueologia a Torre Llauder

Els estudiants de la Universitat Autònoma faran pràctiques al jaciment romà de Mataró

  • Cugat Comas -ACN
  • Dimarts, 20 Gener 2015 11:35

Campus arqueologia

Posar en valor el passat arqueològic, sumar un nou pol de coneixement al TecnoCampus i al projecte de Centre de Formació Professional, donar una nova vida a la masia que ja no es diu Can Xalant sinó que es coneix com Can Boet. Amb aquest triple propòsit es va presentar la setmana passada el conveni signat entre l’Ajuntament de Mataró i la Universitat Autònoma de Barcelona per la creació d’un campus d’arqueologia amb el jaciment de la vil·la romana de Torre Llauder com a argument de pes.

A la pràctica, els alumnes d’Arqueologia de la UAB faran pràctiques en una vila romana descoberta el 1961 i en la que encara hi ha almenys dotze anys d’excavacions per endavant, segons l’Ajuntament. Es preveu que hi passin una vuitantena d’alumnes cada curs amb pràctiques es faran sobre el terreny. També es traslladaran a Mataró algunes classes més teòriques a la masia de Can Boet, el Centre de Patrimoni Arqueològic i Natural de Mataró. En aquesta masia també hi ha espai previstos perquè fins a una quinzena d’alumnes es puguin allotjar per fer-hi pràctiques de llarga estada.

Campus arqueologia

“Posar en valor el patrimoni”

Torre Llauder va ser un assentament romà que, al llarg de la seva història, va tenir diferents usos. És, com apunta l’alcalde, Joan Mora, un reflex de l’evolució de Mataró, que va començar com a ciutat productora i exportadora de vi i esperits i posteriorment va esdevenir un referent exportador i després un exemple de la revolució industrial en el sector tèxtil. “És molt important posar en valor el que ha configurat la nostra història i com ens hem transformat”, defensa Mora. I precisament això és el que podran fer desenes d’estudiants d’Arquitectura de la UAB gràcies al conveni que Ajuntament i Universitat han formalitzat.

Campus arqueologia

“De nivell internacional”

El rector de la UAB, Ferran Sancho, va qualificar d’”espectaculars” les restes romanes de Torre Llauder i afirma que poder-hi enviar alumnes a conèixer de prop aquest espai fa del nou campus d’arqueologia un campus de “nivell internacional”. Els estudiants, diu, han d’estar “satisfets”. A banda de les restes romanes, Mataró posa a disposició de la UAB el Centre de Patrimoni Arqueològic i Natural de Can Boet a les instal·lacions de l’antic Can Xalant, on s’hi traslladaran algunes classes més teòriques. A més, l’espai està condicionat per acollir alumnes en residència per a estades més llargues, pensades per a períodes estivals. S’hi poden quedar a dormir fins a 16 estudiants.

Fins a 12 anys d’excavació
A finals de l’any passat, una vintena d’alumnes de la UAB van fer unes jornades de pràctiques en aquest jaciment obrint la porta a l’actual col·laboració conveniada entre la universitat i l’Ajuntament. A partir del signar  cada curs s’espera que hi passin una vuitantena d’alumnes en diferent règim, segons el curs i l’expertesa dels propis alumnes de graus, màsters i doctorats. Segons el regidor de Cultura Joaquim Fernàndez el jaciment dóna per a 12 anys d’excavacions dins les instal·lacions mateixes del Clos Arqueològic. La part principal de l’antiga Vil·la Romana són les restes ja conegudes, descobertes per Marià Ribas, però al seu voltant hi ha antigues terrasses i parts contingües de la pròpia casa en èpoques posteriors, on ara se centraran els treballs universitaris. No es contempla de forma immediata però les excavacions també serien possibles fora del propi Clos on també hi ha restes documentades allà on actualment hi ha el pàrquing i la pollancreda.

Pol de coneixement
En la presentació del conveni per a l’excavació del Clos Arqueològic de forma conveniada amb estudiants de la UAB Joan Mora va voler reforçar la idea del pol de coneixement que conformarà el campus amb seu a Can Boet, el Parc Tecnològic TecnoCampus Mataró-Maresme i el futur Centre de Formació Professional Integrat que, de prosperar a Mataró, s’ubicaria al sector d’Iveco més proper al propi TCM. Per Mora “s’està creant un pol de coneixement que ha de servir per posar en valor els propis estudiants i el seu futur, apostant pel coneixement com a pal de paller del futur”.