El procés de selecció

Olga Lorente. Psicòloga sòcio-laboral

Els processos de selecció s’ han convertit en la realitat actual en procediments indispensables per a contractar personal. Són imprescindibles per a garantir un èxit en l’organització, vinculant sempre el perfil als objectius i a l’estratègia empresarial.

Per part de l’empresa analitzar i descriure correctament el perfil sol·licitat es tan sols un dels passos que garantiran un òptim resultat, el procés haurà de ser flexible dins d’una planificació preestablerta, ja que durant el mateix poden sorgir imprevistos, amb molta mes incidència actualment degut a la gran demanda laboral que hi ha.

Controlar les fonts de reclutament que ens interessen com a empresaris és un dels altres requisits que faran que la selecció sigui positiva: des de col·legis professionals, a borses de treball municipal, xarxes socials, borses de treball on–line, premsa escrita... és qüestió de conèixer on podem trobar mes candidats que s’adeqüin a les nostres necessitats.

La gestió integral dels recursos humans des de la selecció a la incorporació en plantilla minvarà el % de rotació de personal dins l’empresa.Sovint s’utilitzen esforços en la preselecció del candidat i s’oblida la importància que té la seva entrada en l’empresa, des d’un manual d’acollida a un pla d’incorporació pautat seran tant o més necessaris que haver escollit el candidat/a idoni.

Temps enrere i degut a la “falta de professional qualificat” la selecció d’una persona era més complicada per falta de qualitats i aptituds que l’empresari buscava, i algunes vegades el resultat s’acabava decantant per l’actitud i les referències del candidat, avui en dia la selecció es complica però per motius ben diferents.

Moltes són les maneres de seleccionar personal però un procés selectiu té etapes indispensables:Descripció del lloc de treball i reclutament de candidats: intern o extern. Criba curricular. Avaluació aptitudinal o actitudinal. Entrevista. Selecció final i incorporació a l’empresa.