El Festival Laietània retorna el Maresme 2.000 anys enrere

Nou municipis de la comarca recuperen els seus poblats ibers i romans

La comarca del Maresme retorna 2.000 anys enrere per reconstruir i mostrar a les generacions actuals què era el territori conegut com Laietània. 9 municipis del Maresme, juntament amb la ciutat de Badalona, recuperen la seva herència iberoromana des del passat dia 16 i durant aquest cap de setmana amb la celebració de la primera edició del Festival Laietània. Una proposta de nova creació -en la línia d’activitats com el ‘Tarraco Viva de Tarragona o la ‘Magna Celebratio’ de Badalona- sorgida de l’entitat de difusió cultural Tanit i el Consorci de Promoció Turística del Maresme que busca donar a conèixer i difondre el patrimoni  de la zona. D’aquesta manera, les poblacions de la comarca  seran escenari de diferents visites guiades, tallers, conferències i exposicions.

 

 

Juntament amb les activitats que proposa Mataró, Argentona se suma a la iniciativa amb una ruta guiada per la Via de Parpers -envoltada de polèmica en els últims dies per la denúncia del seu mal estat-. La ruta, gratuïta, permetrà descobrir aquesta via de comunicació de l’època romana que connectava el Maresme i el Vallès a través del coll de Parpers. Totes les persones que participin a la ruta, a més, rebran una entrada gratuïta pel Museu del Càntir que inclou a la seva col·lecció permanent dos exemplars de càntirs de la cultura ibèrica.

A més d’Argentona, prepararan activitats i jornades de portes obertes el clos arqueològic de Can Modolell-Fundació Burriac a Cabrera de Mar, el jaciment romà de Can Farrerons a Premià de Mar o Vilassar de Dalt que donarà a conèixer el jaciment que es troba sota el camp de futbol amb una conferència aquest vespre. Menjar típicEl festival vol aprofitar també per donar a conèixer un aspecte bàsic de tota cultura: la gastronomia. En aquest cas, els plats romans centraran unes jornades durant les mateixes dates sota el nom de ‘La taula d’Apici’ en les que participaran fins a 15 restaurants.

Laietània a MataróVisita a Torre LlauderVisita a les restes de les dependències senyorials d’una vil·la romana de l’època d’August. Clos Arqueològic de Torre Llauder. Dissabte 24 a les 12h.Taller de cuinaAcostament arqueogastronòmic als gustos i aromes de l’epoca amb preparació de plats de fa més de 2000 anys. Aula de cuina de l’espai a-Àgora de la Plaça de Cuba. Divendres 23 a les 18h.De Iluro al Mataró del XVIPassejada per conèixer els vestigis arqueològics de la ciutat com la taverna, les torres de la muralla o el mercat públic. Dissabte 24 davant l’ajuntament a les 18h. Iluro, ciutat romanaVisita guiada a l’exposició que ofereix una aproximació al Mataró romà. Dissabte 24 al Museu de Mataró a les 19h.La taula d’ApiciDos restaurants de la ciutat participen també en aquestes jornades gastronòmiques de cuina romana. Restaurants Sangiovese i Port Ciutat de Mataró.

Nou poblat a Premià de Dalt

Aprofitant la celebració de la primera edició del festival Laietània i les Jornades Europees del Patrimoni, Premià de Dalt ha programat pel proper dissabte 28 la inauguració oficial del poblat ibèric de ‘La Cadira del Bisbe’. Sota aquest nom hi ha un turó de la vessant sud de la Serralada Litoral on es troba un poblat ibèric fortificat, datat de la meitat del segle VI fins a mitjan del segle I a.C en un entorn que demostra que la muntanya en la que es troba va ser font de recursos durant segles. La inauguració oficial estarà acompanyada de la Festa ibera, una recreació d’activitats iberes. Els assistents podran fabricar i decorar ceràmica, moldre gra, fondre metall o encunyar moneda. A més, la jornada es completarà amb visites guiades i un tast de gastronomia ibera. Coincidint amb la inauguració. l’artista local Madola ha reinterpretat el Càlat -peça de ceràmica del món iber- que es podrà adquirir amb un farcell d’herbes aromàtiques.