Mataró edita un llibre sobre les empreses responsables socialment

Les bones pràctiques de 12 empreses de la ciutat, com a exemple de filosofia empresarial

L'Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM) ha posat el punt i final als cursos i l'estudi que des del 2004 ha fet en 60 empreses de la ciutat. D'aquestes, les dotze que millors pràctiques de responsabilitat social adopten en la seva gestió són les protagonistes d'un llibret editat l'ajuntament amb l'objectiu que “la competència s'hi pugui veure reflectida i adopti també la responsabilitat social com una filosofia empresarial”, segons va comentar el passat dilluns la presidenta de l'IMPEM, Alícia Romero.

Avet-set (tèxtil), Bambuc (informàtica), Bitlònia.com (màrketing), Cetemmsa (cente tecnològic), Dentell (construcció), Anaïs (floristeria), Lluïsa (ferreteria), SENFO (projectes ludicoeducatius), Raïm (hosteleria), Residència Laia (geriatria), Residència Cerdanyola (geriatria) i Terricabres (transports) són les dotze empreses que segons l'IMPEM duen a terme les millors pràctiques de responsabilitat social a la ciutat. Aquestes formen part de l'estudi 'La identificació de bones pràctiques en Responsabilitat Social a les pimes de Mataró', fruit del treball que des del 2004 ha dut a terme l'IMPEM. Al principi, una seixantena d'empreses van fer uns cursos de formació. Posteriorment, en van seleccionar una vintena d'empreses que van participar en l'estudi, de les quals dotze han estat identificades com a exemples de responsabilitat social entesa com a filosofia empresarial.

Representació de tots els sectors
L'IMPEM ha tingut cura que tots els sectors es puguin veure representat en l'estudi –tèxtil, restauració, construcció, comerç i serveis personals i professionals– per tal que serveixin com a exemple per a altres empreses que optin també per aquest model d'empresa. La presidenta de l'IMPEM, Alícia Romero, va assenyalar que la majoria d'empreses destaquen per la seva gestió responsable dels recursos humans.

Entre els casos més destacats de l'estudi hi ha el de Bambuc, una empresa de desenvolupament de programari per a empreses que després de temporades de feina intensa concedeix als seus treballadors un parell de dies de festa. A la tèxtil Avet-set el 95% de la plantilla es fixa i al restaurant Raïm el 75% dels treballadors és immigrant. També destaquen casos d'autònoms com l'Anaís o la Lluïsa, que a les seves respectives floristeria i ferreteria acullen a alumnes abocats al fracàs escolar perquè tinguin els primers contactes amb el món laboral.