"El col·lectiu d'artesans de la venda ambulant ens sentim desemparats"

Mercaders i artesans s'uneixen per fer front a la crisi del Coronavirus davant la cancel·lació de les fires de l'estiu

Fira Artesania Argentona

Hi ha molts col·lectius que han patit o estan patint de manera especial la crisi econòmica derivada del Coronavirus. Avui ens volem acostar a un dels sectors que sovint queden més amagats, ja que no tenen una presència fixa enlloc. Parlem d'aquells mercaders i artesans que donen vida a totes aquelles fires que setmana rere setmana s'organitzen arreu del país. I amb l'estiu a la vista, i la majoria de fires cancel·lades el seu panorama no és gens encoratjador.

En parlem amb la Sònia (@the_little_arabella), artesana resident a Sant Andreu de Llavaneres:Parada Artesania

Quina és la problemàtica actual del vostre sector?

Ja fa temps que si no estàs donat d'alta no pots fer fires. En aquesta situació, els que fem fires d'artesania estem dins de l'epígraf de venda ambulant, com fossim un mercat setmanal. Davant l'Estat d'Alarma vam poder fer el "cese de actividad" per deixar de pagar i poder cobrar ajudes, però ara que els mercats setmanals ja han obert, tots hem de tornar a reobrir la nostra activitat. El problema és que ara estarem pagant impostos, autònoms i tot... sense poder treballar. Però no perquè no vulguem, sinó perquè els ajuntaments estan ajornant totes les fires al 2021.

Ens pots explicar quina és la problemàtica concreta que us afecta?

El col·lectiu de la venda ambulant a les fires artesanals no apareix enlloc. Només hi ha agrupacions dels que fan mercats setmanals, però del que fem nosaltres no. Com que estem englobats dintre d'una activitat que no és exactament la nostra, doncs la veritat és que ara ens trobem una mica desemparats. Per això vam decidir organitzar-nos a través de coneguts i fent córrer la veu i cada cop som més. La setmana passada vam fer pública una nota de premsa i en un dia vam rebre més de 100 correus electrònics.

Perquè, quin impacte ha tingut el Coronavirus ja durant aquests mesos, concretament a la zona del Maresme?

Doncs de moment, per exemple, la fira mensual d'artesania d'Arenys de Mar o la de les Bruixes de Cabrera han estat cancel·lades fins al 2021. I també totes les que se solen fer durant les Festes Majors d'Estiu. La situació de la gent que vivim d'aquest tipus de fires es presenta per tant molt difícil.

I com ho fareu per sobreviure aquests mesos?

Amb sort la campanya de Nadal se salvarà, però per això encara faltem sis mesos i mentrestant hem de continuar pagant per no treballar. És per això que ens hem unit, ja que una veu forta se sent més que moltes fluixetes. Animo a tots els companys a fer-ho junts, a cridar plegats que som aquí i necessitem una solució.

Tothom que vulgui més informació o es vulgui afegir a l'Associació pot posar-s'hi en contacte a través del correu al Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.