Tret de sortida a la renovació del Port de Mataró

Amb una inversió de 5,6 milions d’euros, l’objectiu és fer un port més accessible i segur, integrat a la ciutat i obert al mar

  • Divendres, 20 Desembre 2019 13:17

Roda de premsa Port de Mataró

El Consell de Govern del Consorci Port de Mataró ha aprovat els projectes constructius per a la renovació de la infraestructura i millora dels serveis del port anunciats el setembre. Està previst que les obres iniciïn el març del 2020 i acabaran totalment el març del 2021. Aquestes millores, però, es desenvoluparan en tres etapes enfocades a tres grans punts d’actuació: la zona comercial, el dic de recer i la pavimentació.

En la presentació de les obres que es duran a terme els propers mesos hi han participat l'alcalde de la ciutat, David Bote, el secretari d'Infraestructures i Mobilitat i president del Consorci Port de Mataró, Isidre Gavín, la gerent del Consorci del Port de Mataró, Margarita Díez, i el director de Transports i Mobilitat, David Saldoni.

Els plans per revitalitzar el Port de Mataró han estat durant anys un deure pendent pels diferents governs municipals. Amb el tret de sortida per renovar el port, l’alcalde de la ciutat, David Bote, ha apuntat que “la gent ja no veurà promeses, sinó unes obres en marxa”.

Objectiu per a l’estiu del 2020: la revitalització del port

La primera de les actuacions que es durà a terme és la remodelació de la zona comercial, que inclourà millores en els accessos, noves oficines i un punt d’informació potent, i serveis com nous lavabos i vestidors. Es preveu que aquests canvis estiguin enllestits el juny del 2020, per tal que l’estiu vinent la població ja pugui començar a gaudir del nou port.

Per a revitalitzar la zona comercial, s’integraran mesures de mobilitat sostenible i espais públics de qualitat per recuperar el públic familiar i captar la mirada dels turistes. Es preveu, per exemple, la incorporació d’una font lúdica a un dels extrems i, a l’altre, un espai de dinamització que aculli esdeveniments de petit format. No hi faltaran tampoc un espai d’esports fix, zones infantils i juvenils i també de reunió. Es col·locarà, a més, un conjunt de pèrgoles davant els locals, que definiran les futures terrasses.

Un altre punt d’atenció és la diversificació de l’oferta nàutica. Es potenciarà la nàutica lleugera, hi haurà una zona d’exposició per a les empreses i una altra de lloguer d’embarcacions i experiències.

Altres actuacions previstes són afavorir la mobilitat amb l’ampliació de la zona de passeig, la creació d’un carril bici que rodejarà tot el port, pacificar el trànsit rodat i una zona d’aparcament amb condicions favorables als usuaris regulars del transport públic i clients fidels al port.

Per oferir més proximitat i millorar el punt informatiu, es traslladaran les oficines a l’entrada del port, molt més pràctic per als usuaris, i s’ampliarà l’horari d’atenció.

A aquesta primera execució s’hi destinaran 2,7 milions d’euros de la inversió total de 5,6 milions.

Roda de premsa Port de Mataró

Millores en la seguretat de cara al mar

En la segona etapa, que començarà el setembre del 2020, s’adaptarà el dic de recer per fer el port més segur als efectes del canvi climàtic. La mateixa gerent del port, Margarita Díez, ha fet notar que des que va arribar, pràcticament han anat a temporal per mes. Per adaptar-se al nivell del mar i al canvi d’orientació dels temporals, es repararà l’escullera que es troba malmesa pels diversos temporals, es construirà un tacó de 90 metres per protegir-se dels temporals de garbí i s’inclourà un mur d’1,2 metres d’alçada a la zona exterior del passeig que faci rebotar les ones però no tapi la visió del mar, que és el principal atractiu de la zona.

També s’inclourà en aquest punt enllumenat amb led perquè es pugui gaudir del passeig a totes hores, sense generar contaminació lumínica.

Segons els plans de projecte, tot això hauria d’estar llest el març de 2021 i s’hi invertiran 1,4 milions d’euros.

L’última etapa, prevista entre el gener i l’abril del 2021, inclourà la reparació del paviment, la renovació de xarxes i altres obres complementàries.

Roda de premsa Port de Mataró

Aquest gran pas endavant per al Port de Mataró arrenca amb una nova gerent al capdavant del Consorci, després s’escollís per unanimitat la candidatura de Margarita Díez el mes d’agost. Díez explica que es pren aquest moment com “un gran repte professional”. “He arribat en un moment en què s’han de desenvolupar molts projectes engrescadors, els hem tirat endavant i ara hem d’executar-lo, que també té una part important”, afegeix. Tanmateix, ha assegurat que no els falta la il·lusió i que s’hi estan esforçant al màxim. “Primer vaig fer tota una ronda de consultes, vaig intentar parlar amb tothom i vam fer una jornada participativa amb tots els usuaris, perquè per nosaltres són molt importants i al final són els qui fan servir el port i ha d’estar al seu servei. Esperem que els agradi.”, conclou.

Isidre Gavín, per la seva part, ha compartit la voluntat que el Port de Mataró esdevingui “un dels ports més atractius de tota la costa catalana”. “El port de Mataró serà més sostenible, tindrà més capacitat, serà més acollidor i tindrà molta més capacitat d'atraure activitats”, ha assegurat.