Les ordenances fiscals s’aproven inicialment, però topen amb el recels de l’oposició

Els números passen el primer tràmit amb el suport del govern i l'abstenció de la majoria de grups, que reclamen repensar l'augment de l'IBI i aprofundir en la tarifació social

  • M. Biel
  • Dijous, 27 Octubre 2016 13:55

Juan Carlos Jerez

El ple municipal va aprovar inicialment, dimarts al vespre, les ordenances fiscals per al 2017. La proposta del govern, marcada per l’augment de l’IBI, la recuperació de la taxa de guals I la tarifació de la taxa de la brossa, va superar el primer tràmit amb els vots a favor de l’executiu, PSC i CiU, i l’abstenció de la majoria de grups de l’oposició, a excepció de PxC i la regidora no adscrita, que hi van votar en contra.

Les propostes recollides en les ordenances fiscals han de permetre, segons el govern, ingressar prop de 800.000 euros extres l’any vinent, una xifra que es destinaria a polítiques concretes lligades al Pla d’Actuació Municipal i, per tant, als pressupostos. Una idea que el regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez considera molt positiva i que confia que els grups de l’oposició valorin durant el període de negociacions que s’inicia ara per a l’aprovació definitiva de les ordenances: “Treballem per finançar accions directes per a la ciutat i creiem que aquests són els números més justos”.

L’oposició va donar un vot de confiança al govern amb una àmplia abstenció a la qual només no es van sumar PxC i la regidora no adscrita. Però l’augment de l’IBI i la manca de progressivitat en la taxa de la brossa són aspectes que han fet topar els grups de l’oposició amb la nova proposta del govern sociovergent.

Aprofundir en la tarifació social

En aquest sentit, ERC-MÉS, va reivindicar el concepte de progressivitat fiscal en funció dels ingressos de cada família i va mostrar el rebuig frontal a la pujada de l’1,75% de l’IBI. Una postura similar és la que va defensar el grup de VoleMataró, que va reclamar un augment de la progressivitat de les taxes per afavorir encara més les famílies amb menys recursos, igual que ho va fer la regidora no adscrita.

En una línia similar, la CUP va criticar que la comissió de tarifació creada l’any passat no ha complert les expectatives i va assegurar que la proposta de progressivitat fiscal de la brossa no és “ni la més social ni la més justa” perquè hauria de prioritzar el volum de brossa generat i no només el valor cadastral. I ICV-EUiA va demanar aprofundir en la tarifació social.

Al seu torn, Ciutadans es va mostrar contrari a qualsevol pujada d’impostos i el PP està disposat a sumar sempre que les ordenances del 2017 siguin un punt d’inflexió pels mataronins, que considera han de començar a gaudir de millores fiscals després d’anys d’increment de l’IBI.

Des de PxC, van afirmar que no s’ha de comparar Mataró amb altres ciutats catalanes per justificar cap augment de la pressió fiscal, motiu pel qual no va donar suport a les ordenances.

"Marge per a la negociació"

Malgrat aquestes qüestions, Jerez es mostra optimista i afirma que “està obert al debat per escoltar les propostes de l’oposició, a plantejar variacions en l’augment de l’IBI i a aprofundir en la tarifació social”. Jerez està convençut que “hi ha marge per a l’acord”.

Un cop aprovades inicialment les ordenances, taxes i impostos per al 2017, s’obre el període d’al·legacions. L’aprovació definitiva està prevista en un altre ple extraordinari a finals de desembre, quan es podria portar a votació l’aprovació inicial dels pressupostos del 2017.