400 noves petites i mitjanes empreses al Maresme el 2014

Segons Xavier Castellví, “el Maresme està superant el difícil període econòmic pel qual passa Catalunya”.

  • Redacció
  • Dijous, 12 Febrer 2015 11:51

Ciutat 2014/2015 PYMES

PIMEC Maresme-Barcelonès Nord ha fet balanç de l’any 2014 i ha presentat les perspectives econòmiques per a aquest 2015, de la mateixa manera que ha donat a conèixer els objectius de la patronal per millorar la situació de les empreses del territori. Xavier Castellví, vicepresident de PIMEC Maresme-Barcelonès Nord, ha valorat l’actual conjuntura destacant que “el Maresme està superant el difícil període econòmic pel qual passa Catalunya”.

Pel que fa a l’àmbit empresarial, Xavier Castellví destaca que el darrer any ha estat un període de moderada recuperació econòmica en el qual “un alt percentatge d’empreses han incrementat facturacions gràcies al bon comportament de sectors com el turisme o la indústria”; tot i que, matisa, “a costa de reduir marges, en molts casos”. El vicepresident de PIMEC Maresme-Barcelonès Nord celebra que per primera vegada en els últims anys “s’ha creat ocupació neta, tot i que l’atur continua sent molt alt”, i destaca “la creació de moltes petites start-ups tecnològiques, cosa que reafirma el bon nivell d’emprenedoria que es concentra al Maresme.

PIMEC Maresme es mostra crítica amb les dificultats de les empreses per accedir al crèdit tot i les aportacions del BCE

Malgrat les esperançadores notícies, Xavier Castellví és crític amb la “dificultat que tenen les pimes per accedir al crèdit, tot i les importants aportacions econòmiques del BCE, que no arriben a les empreses, i les reduccions dels tipus d’interès i del preu del diner”.

També ha posat de manifest “la necessitat urgent d’aplicar un règim sancionador contra la morositat” i reclama que disminueixi la pressió fiscal que continuen patint les pimes del territori i que es redueixi el cost del preu de l’energia, que afecta seriosament la competitivitat de les empreses. No obstant això, des de la delegació del Maresme-Barcelonès Nord es preveu que el PIB superi el 2% de creixement i que es continuï creant ocupació, de la mateixa manera que el consum de les llars millorarà i que, per primer cop en molts anys, la construcció podria variar positivament.

L’any 2014 el teixit empresarial del territori va créixer amb 400 noves pimes, fins a arribar a un cens d’11.500 petites i mitjanes empreses. Quant als sectors més destacats, “el comerç, el turisme i la indústria continuen sent els principals motors econòmics de la comarca, seguits del sector d’activitats sanitàries i del sector tèxtil”.

Ciutat 2014/2015 PYMES 2

Pel que fa a l’afiliació d’autònoms, “es continua incrementant i la comarca ja té 34.000 professionals censats. Analitzant aquestes dades, i tenint en compte que la millor xifra registrada al Maresme va ser de més de 40.000 professionals l’any 2008, podem dir que anem cap a una recuperació del sector”. Pimec també ha donat a conèixer l’estructura del teixit productiu del territori, on la microempresa continua representant el 89% de pimes de la comarca, seguida per la petita empresa, amb un 9%, i, finalment, la gran empresa, amb un 1,7%.