La sentència contra el falsejament de les accions de Bankia ja és ferma

S'obre la porta així a que els afectats puguin reclamar l'import invertit

  • Redacció
  • Dimecres, 08 Octubre 2014 13:48

Jutjats Mataró

La sentència del Jutjat de Primera Instància número 8 de Mataró declarant la nul·litat d’un contracte de compra d’accions de Bankia i que obliga l’entitat a retornar als clients els diners invertits i els seus interessos, ja és ferma, atès que l’entitat bancària no ha presentat recurs d’apel·lació sol·licitant que l’Audiència Provincial de Barcelona revoqui la resolució judicial. D’aquesta manera Bankia ha optat per consignar a l’esmentat jutjat, els 19.000 euros invertits pels clients en concepte de principal, més la quantitat corresponent en concepte d’interessos legals des de la data de compra de les accions. L’advocat Joan Mach Beltran considera que aquesta resolució “crea un precedent i obre la via a tots els afectats a recuperar els diners per la via judicial, atès que Bankia, S.A. no accepta arbitratge en matèria d’accions.

La sentència inicial és del 29 de juliol i és la segona que dicta un Jut­jat de Primera Instància de Mataró contra Bankia i l’obliga a restituir el preu pagat en accions. La resolució judicial considera provat que en el procés de comercialització i venda de les accions, l’entitat va ocultar als clients informació essencial en relació a la seva solvència i la veritable situació patrimonial de Bankia, així com realitzar una publicitat enganyosa als mitjans de comunicació i als fullets informatius que es repartien en les seves oficines. L’entitat declarava guanys i un gran actiu patrimonial, quan en realitat tenia pèrdues i es trobava en situació de fallida en el moment de sortir a Borsa.

També assenyala que l’entitat va rebre una injecció de diners públics de 23.465 milions d’euros. En el text se subratlla, per tant, que l’entitat “va obrar amb foscor i anteposant els seus propis interessos als dels seus clients, amb ocultació dels riscos de la insolvència en la qual es trobava i fent partícips forçosos els clients d’aquesta insolvència”.