Ratifiquen la condemna contra el bescanvi en accions de les preferents

Els afectats poden seguir reclamant a Bankia per la comercialització del producte

  • Redacció - ACN
  • Dimecres, 09 Juliol 2014 13:55

Oficines Bankia

L’Audiència Provincial de Barcelona ha ratificat la condemna contra Bankia que va sentenciar el 19 de juny del 2013 el jutjat de primera instància número de 3 de Mataró a favor d’uns inversors d’obligacions subordinades per valor de més de 58.000 euros i que els van obligar a bescanviar per accions de Bankia el març del 2012. La sentència considera que aquest bescanvi no invalida les reclamacions d’errors en la comercialització de productes subordinats. Els advocats dels inversors consideren que aquesta primera sentència de l’Audiència de Barcelona és de ‘’gran transcendència’’ perquè afavoreix milers d’afectats de Caixa Laietana que es van veure obligar a bescanviar els seus productes d’inversió per accions.

Prop del 90% dels petits inversors que van adquirir productes de deute subordinat i participacions preferents de Caixa Laietana, ara integrada dins de la marca Bankia, es van veure obligats acceptar el bescanvi d’aquests productes d’inversió per accions de l’entitat financera. Aquest bescanvi es va fer sota pressió de Bankia que els va dir que aquesta era l’única forma d’accedir a un producte amb major liquiditat i per tant els ajudaria a recuperar els seus estalvis invertits.   Tot i això, el bescanvi es va fer a un preu ‘’abusiu’’, 2 euros per acció, cosa que els situava ‘’molt per sobre’’ del valor de la cotització i de qualsevol previsió lògica d’evolució del preu d’aquests títols, que dia rere dia van anar perdent valor i es van situar en un valor de 0,1 cèntim per acció. Els jutjats locals de Mataró han estat contundents des del primer moment, a l’hora de respondre negativament a la pretensió de Bankia de defugir la seva responsabilitat pels productes preferents i subordinats de Caixa Laietana argumentant i defensant que el bescanvi compensava suficientment els possibles defectes de comercialització d’aquells productes. 

Criteri compartit

Ara, amb la sentència de l’Audiència Provincial de Barcelona, es ratifica aquest criteri i coincideix amb els tribunals locals de Mataró que el bescanvi per accions no va ser en cap cas una decisió lliurement presa pels inversors afectats sinó que va ser una obligació imposada i que per tant no podia validar les males pràctiques comercials i de lleialtat respecte als seus clients de Caixa Laietana. Aquesta sentència obre la porta a què milers d’afectats de Caixa Laietana puguin continuar reclamant en relació amb la compra de preferents, tot i haver acceptat el bescanvi en accions.