Les Santes estimulen l’economia mataronina

La Fireta, les multituds i els visitants s’aprofiten com a oportunitats de negoci

  • Cugat Comas // Foto: Anna Aluart
  • Divendres, 12 Juliol 2013 00:00

Ciutat, fireta 1

A menys de dues setmanes per Santes, la ciutat comença a respirar l’ambient que fa únics els dies de la Festa Major. La vida mataronina viu una mena d’sprint final abans que arribin els dies perquè gegants, figures, focs i música inundin els carrers de visitants i mataronins afamats de celebrar. La dimensió festiva de Les Santes, però, es ramifica en altres impactes a la ciutat i un d’aquests del més puixant els darrers temps és el que té a veure amb l’estímul econòmic envers la ciutat.

Explica el responsable d’un bar al centre històric que en la Nit Boja o el vespre del 27, abans dels focs, pot facturar el que en un altre tram de l’any li podria costar dues setmanes. Més enllà del notori augment de facturació de bars o restaurants, de l’àmplia ocupació hotelera, un altre fenomen està creixent: se li podria dir emprenedoria de Santes.

L’exemple més clar d’aquesta emprenedoria és la Fireta de Santes que enguany amplia dates i s’inaugurarà divendres que ve, dia 19, i ocuparà la Plaça de l’Ajuntament fins al 24 de juliol, ja a punt del rovell de l’ou festiu. Fins a 27 parades de particulars i empreses hi haurà en aquesta mostra variada de productes relacionats amb la Festa Major que tot just fa un any que es va estrenar. En paral·lel amb la concorreguda i limitada botiga oficial, a la Fireta és un aparador d’una sèrie d’iniciatives que fan patent que a Mataró Les Santes, a més de celebrar-se, es venen. Fins i tot arribant a punts de consumisme frenètic, la sola presència icònica d’algun element catapulta l’èxit de qualsevol producte. “A Mataró tenim sort que hi ha molta imatgeria, no sols en Robafaves, i pots jugar amb diferents elements de Les Santes per vendre productes”, explica Joan Sala de La Patraca, que ven samarretes, enganxines i retallables.

L’exemple de les samarretes

Una de les primeres empreses a explotar la imatgeria de Les Santes va ser ideaLa.cat amb les seves ja conegudíssimes samarretes de ‘iQuinze!’ que van llançar al mercat per Les Santes del 2010. “Era el primer any que teníem la botiga oberta i va ser un èxit, realment vam comprovar els que ja presumíem, l’enorme tirada que té la Festa Major entre els mataronins i santeros”, explica la responsable de l’empresa Diana Gomà. Ideala ha sabut crear la tradició pròpia d’elaborar samarretes alternatives a les oficials, fent sèries de dissenys propis i originals cada any, així com permetent-ne la personalització al gust de cada santer@. També van començar a fer altres tipus de marxandatge com bosses o xapes i, lògicament, no podien faltar ni a la primera edició de la Fireta ni a la que començarà divendres que ve: “La fira et permet ser a l’aparador i concentrar tota l’oferta, fa de botiga oficiosa de Les Santes”, conclou Gomà.

A la Fireta s’hi pot trobar des de figures d’artesania a roba, merxandatge, coixins o, fins i tot, gastronomia relacionada amb Les Santes. També en aquest àmbit –fora del propi espai firal– Les Santes tenen trajectòria. Pastisseries com Uñó elaboren dolços anuals amb motius festius i aquest any aquest establiment fins i tot ha fet un concurs perquè fossin els clients els que escollissin el gust del pastís anual, el “gust de Santes”. Vins o begudes pròpies de la festa –encara no la Juliana, però tot arribarà– es venen amb la tirada de la festa com a pretext.

Ciutat, fireta 1

Tant és l’estímul de la proximitat festiva que una de les novetats d’aquest any a la Fireta serà la venda del ‘De Santes a Santes’, un calendari de paret que va de juliol a juliol, tot comptant els dies que falten per Les Santes i que també té presència a internet i a les xarxes socials. Un dels seus impulsors, Jordi Aliberas, explica que “a Mataró una manera de viure és la d’esperar Les Santes, per això aquest calendari amb fotos d’en Quim Puig i amb tot el calendari festiu perquè cada dia sapiguem què queda per la Festa Major següent”.

Un altre expositor a la Fireta serà l’artesà Eloi Romañà que valora la possibilitat que suposa la mostra “l’any passat va ser una passada i aquest any tothom encara en té més ganes”, explica. Per Joan Sala “l’èxit estava cantant, jo vaig començar fa quatre anys venent adhesius i veient l’èxit vaig decidir també reeditar el retallable dels gegants que havia fet Joan Hortós als vuitanta i una samarreta amb un disseny també de llavors”. Enguany amplia l’oferta amb tres dissenys més.

El paper de l’Ajuntament

L’Ajuntament saluda l’impacte de Les Santes en la ciutat, el pòsit econòmic que deixen i l’estímul econòmic per a moltes empreses i particulars. En aquest sentit la Fireta ofereix possibilitats i no cobra per ocupació de Via Pública als expositors, unes condicions que podrien evolucionar en un futur. Altres festes majors aprofiten aquesta tirada i exploten des de la mateixa organització per finançar-se.

En alguns casos es creen fins i tot marques oficials per a certs productes relacionats que, en comprar-los, aporten una part del benefici a la mateixa festa. De moment l’Ajuntament no ha optat per aquesta via de finançament de la festa major.