Els preferentistes que han passat per l'arbitratge han recuperat estalvis

L'Agència Catalana de Consum recorda als preferentistes que finalitza el termini per sol·licitar la intervenció

  • Redacció - ACN
  • Dimarts, 25 Juny 2013 11:17

Alfons Conesa, ACC

L'Agència Catalana de Consum (ACC), d'acord amb els bancs intervinguts per l'Estat, ha rebut fins el 21 de juny un total de 15.688 reclamacions d'inversors de preferents sol·licitant l'arbitratge gratuït, de les quals fins ara s'han acceptat 9.483 peticions. L'ACC ha signat 5.769 laudes d'obligat compliment, tots ells a favor dels inversionistes que han recuperat el 100% del capital invertit. La suma dels laudes ha suposat un desembors de 110 milions per a les entitats bancàries intervingudes per l'Estat que estan acollides a aquest arbitratge -Catalunya Banc, Bankia i NCG Banc-.


Alfons Conesa, director de l'ACC, ha advertit als inversionistes de productes híbrids -preferents, deute subordinada perpètua i a termini- que tenen poc temps per acollir-se a la via de l'arbitratge.

En concret, els clients de Catalunya Banc i NCG, tenen de temps per demanar l'arbitratge fins el 12 de juliol, i en el cas de Bankia, especialment els de l'antiga Caixa Laietana, el termini finalitza aquest divendres. En aquest sentit, l'alcalde de Mataró, Joan Mora, fa una crida als inversionistes ''estafats i enganyats'' per a que vagin a l'oficina del banc que els va ''enganyar'' i demanin la via d'arbitratge. Mora recorda que fins que el client no signi el document d'acceptació de l'arbitratge, que es produirà un cop el banc li digui fins a quina quantitat li retornarà, sempre li queda oberta la via judicial.

Terminis del procés

Segons indica la resolució de la Comissió Rectora del FROB, el proper 5 de juliol es procedirà al bescanvi obligatori dels productes contractats (ja sigui participacions preferents, deute subordinat perpetu o deute subordinat a termini) per accions de l'entitat financera, que no cotitzen a Borsa. Una setmana després, el 12 de juliol el Fons de Garantia de Dipòsits comparà aquestes accions bescanviades als afectats que així ho hagin sol·licitat a l'entitat. Els diners s'ingressaran en compte entre el 18 i 19 de juliol. Tot aquest procés implica unes quitances i pèrdues que varien en funció dels productes contractats i de les emissions dels mateixos. Els afectats recuperaran entre el 34% i el 77% del capital invertit.