L'Audiència Nacional investigarà si hi ha estafa de Bankia amb les preferents

La fiscalia s'oposa al procés i no veu indicis de delicte

  • Redacció - ACN
  • Dijous, 13 Juny 2013 13:08

Manifestació Preferents Caixa Laietana1

El jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu ha decidit admetre a tràmit una querella d'UPyD contra diversos directius de Bankia, Caja Madrid i Bancaja per suposats delictes d'estafa, apropiació indeguda, administració deslleial, publicitat enganyosa i maquinació per alterar el preu de les coses. El jutge investigarà si les entitats van enganyar els seus clients en les vendes de preferents. Ho farà en contra del criteri de la fiscalia, que considera que no hi ha delicte.


El magistrat investigarà d'aquesta manera formalment si es van produir irregularitats o delictes en la venda de preferents als clients de les tres entitats. La querella es dirigeix contra tots els consellers i directius que van intervenir en el disseny, la implantació i comercialització de les prefertents i també contra totes les altres entitats que hagin pogut incórrer en els mateixos fets. 

Fiscalia en contra

Andreu investigarà la venda de preferents en contra novament del criteri de la fiscalia, que li demana que rebutgi la querella perquè entén que els fets "no tenen rellevància penal". El fiscal es decanta per considerar que el conflicte entre els bancs i els preferentistes gravita a l'entorn d'una causa de contracte, però no hi veu un engany "penalment rellevant".  Segons el fiscal "resulta difícilment sostenible l'existència d'un pla preconcebut clarament orquestrat per les entitats querellades a les que caldria sumar -que no s'oblidi- la pràctica totalitat del sistema bancari i financer espanyol". En aquest sentit afirma que "si bé és cert que han pogut incórrer en greus deficiències en la seva comercialització i que fins i tot han prioritzat els seus propis interessos per sobre dels dels seus clients, també ho és que aquesta actuació no és suficient" per ser considerada delicte.