Espriu i Comas: un vincle d'amistat

'Amb lletra clara i prou petita' el reflecteix a través de les seves cartes

Correspondencia Antoni Comas i Salvador Espriu

Com una contribució més a l'Any Espriu que s'està commemorant, dijous de la setmana passada, amb la sala d'actes ben plena, la biblioteca Antoni Comas va acollir l'espectacle 'Amb lletra clara i prou petita'. Consisteix en una lectura dramatitzada sobre la correspondència que Salvador Espriu i Antoni Comas van mantenir entre els anys 1949 i 1980.


Tal com va explicar en la seva presentació Sílvia Barragan, directora de la biblioteca, es tracta d'un projecte que es va començar a gestar fa mesos, des del moment mateix de la inauguració d'aquest nou equipament cultural de la ciutat. La voluntat de donar a conèixer la vida i l'obra del mataroní que, després de Pompeu Fabra, fou el primer catedràtic de Llengua i Literatura Catalanes de la Universitat de Barcelona, va motivar la complicitat de Mercè Comas, la seva filla petita, per escriure el guió d'aquest espectacle.

Consideració recíproca

L'any 2007 la Mercè ja havia editat el llibre "Del seu afm. Espriu" com un homenatge a la memòria del seu pare. La publicació és fruit de la recerca, la interpretació i l'anàlisi del lligam epistolar que van mantenir Espriu i Comas durant trenta anys, una relació que revela el respecte i l'admiració mutus que va existir entre l'escriptor de Sinera i el professor universitari i crític literari fill de Mataró. Però les possibilitats de bastir un muntatge teatralitzat a partir d'aquesta correspondència resultaven limitades pel fet que només s'han pogut conservar les cartes d'Espriu adreçades a Comas, perquè el poeta arenyenc tenia des de sempre el costum de destruir totes les que ell rebia.

Informació interessant

Per això, en el guió Mercè Comas ha utilitzat d'altres materials documentals i el resultat és prou interessant. Tant, que permet descobrir facetes molt poc conegudes i informacions rellevants dels vincles intel·lectuals i personals forjats per la interacció dels dos personatges, les seves inquietuds i les reflexions compartides sobre el panorama cultural i literari català. Ella ha afegit a més en el muntatge una tercera veu, la d'una narradora, que va fent observacions i complementa dades que fan més entenedor tot l'entrellat de la història epistolar. La interpretació de 'Amb lletra clara i prou petita', feta amb simplicitat, estima i nitidesa, ha anat a càrrec de Damià Costa, Núria Navarro i Eduard Serra, membres del grup Rizoma Teatre amb seu a Calella. El públic la va agrair amb aplaudiments molt sentits.

Comas Soler

Crítica teatral
 
"El teatre no és un joc, ni un aparador de vanitats, ni un tapabruts..." (Joan Oliver)

Lloc Web: www.totmataro.cat/blocs/traspunt-i-apart