Nova mirada al món del treball

Josep Rodri presenta 'Homes i màquines' al festival TNT

Homes i Màquines, Foto:Joan Safont

Amb cinc representacions úniques que han tingut lloc el passat cap de setmana, el director i activista cultural mataroní Josep Rodri ha presentat 'Homes i màquines', una proposta creada expressament per al festival Terrassa Noves Tendències (TNT).


Aquest és un espectacle amb moltes similituds amb 'Ferro colat' que ja va donar a conèixer l'any passat a FiraTàrrega i que constituïa una reflexió crítica i tendra sobre les condicions de vida dels homes i dones de classe obrera durant la segona gran expansió industrial que va viure Catalunya en el primer terç del segle XX.

Creació per a un lloc concret

Com en el seu precedent targarí, 'Homes i màquines' és un muntatge enginyat des de la noció de "site especific theatre", que algunes tendències contemporànies d'innovació dramatúrgica han incorporat a partir d'un concepte provinent de les arts visuals. Consisteix a gestar una expressió artística concreta, en aquest cas un espectacle, per existir i ser percebut en un lloc determinat. Si a 'Ferro colat' era la contundència colossal de les dinou naus de Cal Trepat, una vella fàbrica de maquinària agrícola, ara, a Terrassa, és el marc gegantí d'un espai d'onze mil metres quadrats de l'antic vapor tèxtil llaner de ca l'Aymerich, Amat i Jover, el millor edifici industrial modernista de tot Catalunya que és també la seu del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica.

De la mateixa forma que ho ha fet en ocasions anteriors, Rodri orquestra a 'Homes i màquines' una pluralitat de recursos escènics com són projeccions, coreografies, músiques, efectes sonors i també recitats i moviments fets en solo o grupalment. Del conjunt en resulta una combinació del tot adient al leitmotiv del TNT d'aquest any: la consideració de com els avenços tecnològics –abans les màquines i actualment els ginys telemàtics o robòtics– han transformat i continuen transformant la vida de les persones i les seves relacions socials i amb el medi.

Mètode participatiu

Comptant amb el suport de l'equip de direcció artística i de producció que li és habitual, Josep Rodri, fervent partidari de l'obertura participativa, ha jugat aquesta seva nova proposta interdisciplinària amb la contribució d'una trentena llarga d'intèrprets amateurs procedents d'entitats de teatre del Vallès Occidental. Ells, de manera sòbria, han posat veu i figura i han donat cos a la paraula poètica i socialment compromesa d'escriptors diversos que ens rememoren un període del procés dialèctic que ens ha portat al país que tenim.

Comas Soler

Crítica teatral
 
"El teatre no és un joc, ni un aparador de vanitats, ni un tapabruts..." (Joan Oliver)

Lloc Web: www.totmataro.cat/blocs/traspunt-i-apart