La versió més experimental de Clara de Ramon

La mataronina es llueix a 'Flors carnívores'

Clara De Ramon a 'Flors Carnívores'

Clara de Ramon, l'actriu de la Sala Cabanyes que ja ha esdevingut popular més enllà de Mataró per la seva intervenció en obres del Teatre Nacional de Catalunya i a la sèrie de TV3 'Kubala, Moreno i Manchón', ha demostrat les últimes setmanes la seva versatilitat interpretativa a la Sala Atrium de Barcelona.


Aquest local del carrer del Consell de Cent està duent a terme el programa AtriumLab, dedicat a propostes estètiques ben allunyades de les convencions habituals als escenaris comercials. El tercer títol inclòs en el cicle ha estat 'Flors carnívores' d'Anna Maria Ricart, amb direcció de Marc Chornet.

Dificultat i excel·lència

Sorgit inicialment d'un taller formatiu de l'Institut del Teatre, aquest text es planteja categòricament explorar noves formes d'escometre el llenguatge en l'escena contemporània. D'aquí la seva radicalitat experimental. En un espai exigu, empetitit i tancat per una estesa de peces de roba dispersades caòticament per tot arreu, 'Flors carnívores' ens presenta tres dones joves aparentment vinculades per alguna forma d'amistat. Totes tres duran a terme una relació ritual que barreja components de seducció, de domini i de crueltat sense cap desllorigador.

Amb una sintaxi dramatúrgica que esbossa més que narra, l'acció avança reiterant i deconstruint formulacions conjugades verbalment en un futur imprecís que segurament s'ha de llegir amb la càrrega hipotètica d'un condicional. Petits apunts coreogràfics, també repetits, serveixen per fer el cercle encara més tancat. És un cercle tanmateix molt críptic, perquè l'obra arriba a l'espectador com un cúmul de perplexitats, cenyida per una atmosfera de fabulació, d'absurd, de joc i de malson que les tres protagonistes expressen de manera virtuosa. En això radica el millor de la funció: com Alba José, Clara de Ramon i Laura Tamayo, tres actrius joveníssimes, superen amb menció d'excel·lència una provatura de gran dificultat.   

Comas Soler

Crítica teatral
 
"El teatre no és un joc, ni un aparador de vanitats, ni un tapabruts..." (Joan Oliver)

Lloc Web: www.totmataro.cat/blocs/traspunt-i-apart