Teatre Bolxoi

En el Bolxoi hi resideix una de les companyies de dansa més antigues de Rússia, el Ballet Bolxoi

Blocs, sons epoca-teatre boslsoi

La paraula Bolxoi, en rus, significa gran. El Teatre Gran o Bolxoi de Moscou, des de la seva construcció s’hi ha representat òperes i ballets, i disposa d’un quadre estable de produccions pròpies.


Aquest mític Teatre va ser construït l’any 1825, encara que els seus orígens es remunten a l’any 1773. A l’època dels Tsars, tots els teatres russos eren de propietat Imperial. Al llarg de la seva història, l’edifici ha estat afectat per diversos incendis. La primera temporada del Teatre Gran, començà amb una òpera del compositor rus Mikhaïl Glinka, que era un dels músics predilectes del públic rus.

La programació lentament, va anar introduint obres de compositors estrangers. Després de la Revolució Russa de l’any 1917, la institució fou rebatejada com a Teatre Estatal Acadèmic Bolxoi. S’hi ha estrenat obres històriques dels grans compositors Txaikovski i Rakhmàninov. En el Bolxoi hi resideix una de les companyies de dansa clàssica, més antigues de Rússia, coneguda internacionalment com el Ballet Bolxoi, la qual ha anat desenvolupant el seu estil de ball, fomentant la seva reputació. El Llac dels Cignes, El Trencanous, Giselle, Romeu i Julieta, Espartac i molts més títols rellevants, formen part del repertori habitual de la temporada de ballet.

En l’actualitat la companyia continua fent gires internacionals arreu del món, mostrant l’esplendor imperial en les seves posades en escena, amb elegància, expressivitat i bellesa plàstica.

Maria Teresa Julià

Clavecinista i concertista. Especialitzada en la recerca de la música antiga.