Montserrat Torrent

Mª Teresa Julià. Clavecinista i concertista. Especialitzada en la recerca de la música antiga

Blocs, sons d'època, montserrat torrent

La passió de MONTSERRAT TORRENT per la música li ve d’herència familiar. Amb només set anys donava ja els seus primers concerts. La carrera musical de la prestigiosa organista barcelonina fou interrompuda en la guerra civil espanyola.


Va ser tocant en un petit orgue de la població gironina de Santa Coloma de Farners, comarca de la Selva, que decideix entrar en el món organístic. Nascuda a Barcelona, l’any 1926, és, sens dubte, la figura més representativa de l’orgue, a nivell internacional, durant la segona meitat del segle XX. Ha exercit una brillant carrera concertística i ha difós una notable tasca pedagògica arreu del món, de l’instrument considerat el rei dels instruments.

Catedràtica d’orgue del Conservatori Municipal de Barcelona, Torrent considera que la música, aquesta meravellosa art, no pot quedar aïllada de la societat, per la qual cosa la concertista ha dedicat part del seu temps a l’estudi dels esdeveniments socials, polítics i econòmics que envolten la vida dels músics.

Durant la seva llarga trajectòria musical ha tingut l’oportunitat de “tañer” (tocar) orgues històrics, que havien estat malmesos pel pas del temps, i alhora ha donat llum a moltes partitures de compositors de totes les èpoques musicals. Entre els molts repertoris que ha interpretat Torrent, cal esmentar preferentment els compositors de Música Hispana dels segles XVI i XVII.

Montserrat Torrent és un exemple de vocació, constància i amor a la música sense defalliment. Les seves interpretacions tenen sempre el rigor històric d’austeritat en l’expressivat i en la combinació de registres.

 

Maria Teresa Julià

Clavecinista i concertista. Especialitzada en la recerca de la música antiga.