Les dones i la música V

Mª Teresa Julià. Clavecinista i concertista. Especialitzada en la recerca de la música antiga.

HILDEGARD von BINGEN

Hildegard von Bingen (Segle XII), mística d’origen alemany, destaca per ésser una de les dones més extraordinàries de l’Edat Mitjana. La personalitat de von Bingen augmenta quan es coneix la seva vida i la seva obra. Fou la primera dona en predicar en públic i la primera abadessa d’un convent independent de monges. Traçà la seva vida per diferents camins: compositora, poetessa, teòloga, fundadora de convents...

Des de la seva infantesa posseïa unes dots sobrenaturals.

Els seus escrits de contingut teològic provenen de les seves visions místiques,fent referència als esdeveniments de la història de la salvació, utilitzant un llenguatge poètic i simbòlic. Bingen, anomenada la sibil·la del Rhin, estudià les propietats curatives de les plantes, les pedres i els animals. En la música, moltes composicions, les dedicà a l’estudi per guarir l’esperit, i esdevingué una de les primeres compositores de les quals es coneix la seva biografia.

 

Amb una ment preclara i una determinació absoluta, ens ha deixat tot un glossari de receptes naturals pels tractaments de les malalties. El prior del monestir cistercenc d’Eberbach, recopilà diferents manuscrits de l’abadessa en el llibre “Speculum futurorum temporum”.

En el camp musical, Hildegard utilizà la tècnica melismàtica en les setanta obres seleccionades en la “Simfonia de les revelacions celestes”.

 Hildelgan il·luminà el seu món medieval en variades disciplines, fet poc freqüent en una dona de la seva època.