Música Vocal Religiosa I: La Missa

Mª Teresa Julià. Clavecinista i concertista. Especialitzada
en la recerca de la música antiga.

La forma musical de la Missa, amb el ritual litúrgic de lloança a Déu, es coneix des de la introducció del cristianisme en el vell continent.El llenguatge musical de la Missa, ha evolucionat segons l’estil de cada època, malgrat l’estructura textual condicionada per la litúrgia. La Missa, musicalment consta de cinc parts dins de l’Ordinari de la celebració, constituint un corpus uniforme, estètic i assolint un sentit profundament espiritual i religiós. Els compositors utilitzen els fragments de Kyrie, Glòria, Credo, Sanctus i Agnus Dei amb textos litúrgics, per escriure la música sacra.

 

 

Molts compositors s’han inclinat per la composició d’aquest gènere musical al llarg de la història. La primera missa escrita per un sol compositor, és la de Nôtre Dame 1365 de l’època medieval. En l’Edat Mitjana coneixem les misses monòdiques gregorianes i en el Renaixement, reconeguts compositors Dufay, Ockegheim, des Prez i Palestrina introdueixen la missa d’estil polifònic.Flandes i el ducat de Brabant es­devingueren els centres de cultura de l’escola francoflamenca dels Països Baixos, que varen difondre la tècnica del contrapunt imitatiu en la composició de misses. J. S. Bach, a l’època barroca (S.XVIII), assoleix una absoluta perfecció en la Missa si menor. La Gran missa catòlica escrita per J.S.Bach, de religió luterana, esdevé la síntesi de l’art de la composició i de l’escriptura contrapuntística del S.XVI.La Missa en si menor està considerada la més inspirada, la de millor construcció tècnica i un dels grans llegats del músic alemany.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: