... Josep Maria Gomis

Àlvar Sàez - Doctor, Historiador de l’Art i Gestor Cultural

Blocs, parlem de - josep maria gomisL’espai Capgròs presenta, del 29 de novembre de 2018 al 2 de ge-ner de 2019, l’exposició Dibuixos i escultures de l’artista mataroní Josep Maria Gomis.


En una evolució constant de la seva obra, Gomis mostra una sèrie d’escultures que juguen amb l’es-pectador. Al mateix temps ofereix nous recursos, als encotillaments que ens té acostumat la plàstica escultòrica. Les seves peces fan acrobàcies, es mouen, conquereixen l’espai i, sobretot, s’humanitzen.

La capacitat de l’art de crear i recrear es veu justificada en la bona proposta de Josep Maria Gomis. Deixa de ser l’escultura estàtica per tornar-se dinàmica, viva i propera. Res a dir de la tècnica, l’ha conquerit amb escreix, qualsevol material per a Gomis es pot modelar. Domina els volums, les proporcions i el moviment. És el moment de gaudir d’aquest mestratge i cercar nous camins, nous horitzons, noves expressions.El dibuix dóna complementarietat a la seva obra.

En alguns moments sembla que entri amb diàleg amb les escultures. No és només la part de coneixement acadèmic, com pot semblar a primera vista, en el dibuix s’hi evoca, experimenta i es mostra reflexiu.

El nu femení és tractat amb delicadesa, sinuositat i bon fer. En alguns dels seus dibuixos descompon la realitat per trobar-ne de noves. Punts i ratlles comencen a for-mar part del seu llenguatge plàstic. La paleta cromàtica es va enriquint, hi ha blancs i negres amb la tac a vermella però també dibui-xos on la suma de colors forma un tot.

Aquest aspecte sumat a les gradacions de llums i ombres donen corporeïtat i profunditat a la figura femenina. El treball de Gomis no deixa de sorprendre. La crítica ja està del seu costat, potser ho ha estat sempre i ara és el moment de fer el reconeixement merescut.

El camí de l’art és inescrutable, té vies i alternatives infinites. En Josep Maria Gomis s’hi suma.

Àlvar Sàez

Doctor, Historiador de l'Art i Gestor Cultural.