... Joan Gómez Vinardell

Exposició a Premià de Mar, del 7 al 29 de març de 2015

Blocs, parlem de joan gómez vinardell

El Museu de l’Estampació de Premià de Mar presenta, del 7 al 29 de març de 2015, l’exposició retrospectiva de Joan Gómez Vinardell titulada "Més enllà del conflicte. Cultura i societat".


Joan Gómez Vinardell (Premià de Mar, 17 d’abril de 1942) traça en aquesta mostra un recorregut per la seva aventura artística. Museòleg i historiador, ha fet també incursions en la poesia i les arts plàstiques essent la cultura el seu ofici.

L’obra de Gómez Vinardell destaca per posar de manifest un compromís amb l’actualitat, i dirigeix la mirada als constants canvis que ha viscut la societat, sobretot als inicis del segle XXI.

La mostra visual que ens presenta és un tastet del seu pensament crític i reflexiu, sovint amb tocs d’humor que cerquen la complicitat de l’observador. Les peces recullen tota una vida de recerca i experimentació amb les tècniques més variades.

Pel que fa la seva obra escultòrica, Gómez Vinardell recupera materials i els transforma. Són blocs de fusta que treballa amb la tècnica del pirogravat i en treu les formes de les seves vetes, o bé mescla materials de la natura, donant un nou caràcter a l’objecte trobat.  
És interessant també el joc que estableix amb el gravat. Gómez Vinardell experimenta amb el collage, la matèria i l’estampació amb plaques de ferro, plom o coure treballades amb moles, o altres materials com cordills. Dins la seva obra, a mig camí entre l’abstracció i el figurativisme, destaca també el signe i la grafia com a element de denúncia, humor, reflexió i compromís. 

Àlvar Sàez

Doctor, Historiador de l'Art i Gestor Cultural.