... Els artistes plàstics

La Fundació Iluro o l’Associació Sant Lluc per l’Art han ajudat i promocionat els nostres artistes locals

Ciutat 2013, Albert Alis

Mataró és una ciutat que pot presumir de la bona i gran quantitat d’artistes que té per metre quadrat. Professionals, semi professionals, amateurs, etc., alguns d’ells coneguts en l’àmbit nacional i internacional.


Em vénen al cap noms com la Marta Duran, l’Albert Alís, en Marc Prat, l’Alberto Romero Gil, en Llucià González, en Josep Maria Gomis, en Josep Maria Jodar, en Perecoll, en Manuel Cusachs, en Josep Maria Codina, en Pol Codina, en Jordi Prat Pons, etc., però segurament me’n deixo molts altres.

Alguns d’ells reben la seva oportunitat en col·lectives com el Sant Lluc, participen en premis com el Torres García o exposicions individuals com les que podem veure al Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers del Maresme, l’Ateneu Fundació Iluro, la Sala d’exposicions de la Presó, etc.

La Fundació Iluro o l’Associació Sant Lluc per l’Art han estat entitats que han demostrat el seu afany de promoció i coneixement d’aquests artistes locals plàstics. Algunes vegades ajudats pels organismes públics i altres per iniciativa pròpia.

No sempre han trobat els espais i les oportunitats que necessiten per donar a conèixer la seva obra. No són profetes en la seva terra, és més, hi ha noms que estan donant sorpreses artístiques fora i aquí cada vegada se’n coneix menys el seu treball.
Potser ha arribat el moment de què els organismes públics donin el suport a tots aquests artistes plàstics. Necessiten espais per mostrar el que fan i demanen formar part dels projectes expositius de la nostra ciutat.

Evidentment que és una declaració d’intencions, no només en el concepte de donar a conèixer, difondre o promocionar, sinó també en allò que ens ensenyen, als que tenim certa sensibilitat cultural, que és la de dotar d’un fons artístic que passi a formar part del patrimoni de la nostra ciutat.

Àlvar Sàez

Doctor, Historiador de l'Art i Gestor Cultural.