... Eduardo Alcoy / Joan Hernández Pijuan. Creixement i evolució

Van destacar a meitat del segle XX amb una pintura entre la figuració i abstracció.

Blocs, parlem de-eduard alcoy

A la Sala 1 i Galeria de Ca l’Arenas es pot veure, del 28 de febrer al 6 de juny de 2014, l’exposició “Eduard Alcoy / Joan Hernández Pijuan. Creixement i evolució” composta per olis i gravats d’aquests artistes que van exposar a Mataró a mitjans dels 50.


Pijuan i Alcoy formaven part d’una generació d’artistes joves que van destacar a meitat del segle XX amb una pintura que anava a cavall entre la figuració i abstracció.

Els dos pintors van començar a destacar a partir de les seves exposicions a Mataró. La mostra permet apreciar la seva notable evolució amb peces de col·leccions particulars i d’alguns museus del país.

La història de l’art del nostre país ha estat bastant justa amb artistes com Dalí, Gaudí, Tàpies, Miró, etc., però no ho ha estat prou amb noms com Eduard Alcoy, Hernández Pijuan, Ràfols Casamada, Guinovart, Tharrats, Genovart, etc.Aquesta exposició, emmar­cada dins del cicle “Art a Ma­ta­ró-1942-1958: els anys de la represa”, permet acostar-nos a dues figures cabdals de l’art de postguer­ra al nostre país.

Recordem que el Museu de Mataró acollí la primera exposició individual de Joan Hernández Pijuan i d’Eduard Alcoy l’any 1955. Més tard, juntament amb Carles Planell i Josep Maria Rovira Brull formen el Grup Sílex, per donar cabuda a les noves inquietuds culturals i artístiques del moment, molt lligades a l’informalisme.

Àlvar Sàez

Doctor, Historiador de l'Art i Gestor Cultural.