... Josefa Tolrà

Pagesa, medium i artista prolífica

Blocs, parlem de-josefa tolrà

Les sales d’exposicions de Can Palauet presenten, del 21 de desembre de 2013 al 30 de març de 2014, l’exposició “Josefa Tolrà, Dibujo fuerza fluídica”.


Can Palauet, -un espai expositiu que ha tingut tantes llums com ombres-, sorprèn amb una mostra plena de vitalitat i frescor. El redescobriment de Josefa Tolrà esdevé un bon regal de Nadal per als amants de l’art.

Bona mostra del nivell i contingut de la seva obra era l’admiració de personatges com Joan Brossa, Moisés Villèlia, Modest Cuixart, Antoni Tàpies, Enric Modolell, etc., cap a la figura de Pepeta Tolrà.

L’exposició es divideix en cinc apartats: “Narrar el verb”, “Obrir els ulls”, “Teixir els fils”, “Fer el silenci” i “Tancar els ulls”. En els mateixos es poden veure els seus escrits, il·lustracions, dibuixos, l’art dels brodats, quadres amb escenes bíbliques i l’univers que tenia com a mèdium.

En aquest trànsit entre el món espiritual i el món material és quan Tolrà crea el seu cosmos artístic. L’obra d’aquesta pagesa i mèdium de Cabrils, -que va patir la mort de dos dels seus tres fills-, neix quan ella tenia 60 anys, però tot i així és prolífica i enriquidora.

Posar etiquetes a la figura de Josefa Tolrà és difícil. No se la pot inscriure, així com així, a cap tendència artística. És una artista genuïna, els seus estats catàrtics l’ajuden a desprendre’s d’elements innecessaris, per a esdevenir en una artista pura, que sobta per l’espontaneïtat i claredat de la seva obra.

Tot i que en vida només va exposar un dia en una galeria de Barcelona, hi ha una part de la seva obra al MACBA i al Museu Reina Sofía de Madrid. Potser ara, després de 54 anys de la seva mort, és un bon moment per al seu reconeixement.

Àlvar Sàez

Doctor, Historiador de l'Art i Gestor Cultural.