... Raúl Capitani

Àlvar Sàez i Puig. Historiador de l’art i gestor cultural

Blocs, parlem de-raúl capitani

A les biblioteques Pompeu Fabra i Antoni Comas de Mataró es pot veure simultàniament, del 24 d’octubre al 15 de novembre, l’exposició dels gravats de Raúl Capitani per al llibre "La pell de brau", de Salvador Espriu.


L’any 1984 l’artista argentí, resident a Mataró, va tenir el suport de Salvador Espriu per tirar endavant la il·lustració de La pell de brau. És, doncs, una notable mostra per recolzar el centenari de la mort del poeta i dramaturg d’Arenys de Mar.

L’exposició forma part del programa d’activitats de l’ ”Any Punsola/Any Espriu”. Aquesta compta amb més de 50 gravats on es pot veure la visió particular de Capitani.

En el puzle de l’art mataroní succeïx més sovint del que pertocaria que les peces no encaixen. L’obra que presenta Raúl Capitani és d’altíssim nivell i hagués pertocat un espai més seriós que fes justícia a allò mostrat.

No vull dir amb això que les biblioteques no ho siguin. La visió és més de pas que no pas d’ús. Són espais per a la consulta de llibres, documents, etc, però deixen en un segon pla el concepte expositiu.

En petites poblacions té certa coherència, doncs, les biblioteques es converteixen en un espai polivalent, on es fa de tot. En municipis com el nostre hi ha espais més adients com museu, sales culturals, espais d’art, etc., per a mostrar exposicions de primera línia.

L’Any Espriu a Mataró sembla navegar però amb rumbs incerts. Amb l’exposició de Manuel Cusachs s’encerta el camí però amb la de Raúl Capitani es perd el nord. Toca gestionar bé els anys temàtics, no només per omplir expedient sinó per dotar-nos de sensibilitat cultural.

Àlvar Sàez

Doctor, Historiador de l'Art i Gestor Cultural.