…Figures de pessebre escultures de petit format

Una mostra a Sant Andreu de Llavaneres reuneix una selecció dels millors figuraires o escultors de figures de pessebre del panorama català

El Museu Arxiu de Sant Andreu de Llavaneres presenta en la sala polivalent, del 30 de novembre de 2007 al 5 de gener de 2008, l’exposició Figures de pessebre: escultures de petit format.

Quasi ningú posa en dubte que les figures de pessebre són petites escultures, tampoc que l’origen dels nostres pessebres s’ancora en el Barroc i el Neoclàssic, tots dos moviments artístics.

L’origen de la figura del pessebre es troba en l’església i en el palau, en les classes benestants. Amb el temps esdevé popular, i les proporcions de les mateixes viuen una reducció notable. D’aquelles grans peces fetes en fusta o terra cuita es passa a figures petites, econòmiques, pràctiques per a espais reduïts.

No per aquest motiu perden detalls, ni qualitat. Aquestes escultures de petit format estan personalitzades, són minucioses en les formes, el cromatisme, les vestidures, l’expressivitat, etc.

Noms com Ramon Amadeu, el llinatge dels Carratalà, Domènec Talarn, Damià Campeny, Pere Teixidor, Salvador Masdeu, Josep Marcé, Josep Prats, la nissaga dels Castells, Daniel José Ursueguía, Josep Traité, Carlos Delgado, Montserrat Ribas, etc., ens serveixen per fer un recorregut històric de la figura del pessebre des de finals del segle XVIII fins als nostres dies.

Segurament una mostra incomparable, - que reuneix una selecció dels millors figuraires o escultors de figures de pessebre del panorama català -, emprant una visió cronològica de més de dos segles.