Obligacions prèvies en el comerç electrònic

Gestoria Luis. Article d'opinió.

  • Gestoria Luis
  • Dijous, 26 Setembre 2013 17:46

Opinió, gestoria Luis, comerç electronic

El comerç electrònic, també conegut com e-commerce consisteix en la compra i venda de productes o de serveis a través de mitjans electrònics, com ara Internet i altres xarxes informàtiques. L’ e-commerce es pot categoritzar en comerç electrònic d’empresa a empresa (B2B) o d’empresa a consumidor (B2C).


La Llei 34/2002, d’11 de juliol, de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic s’aplica, amb caràcter general, als prestadors de serveis per Internet establerts a Espanya o els qui sense ser residents presten serveis a través d’un establiment permanent situat a Espanya.

El lloc d’establiment del prestador de serveis és un element essencial en la Llei, perquè d’això l’àmbit d’aplicació no només d’aquesta Llei, sinó de totes les altres disposicions de l’ordenament espanyol que els siguin aplicables, en funció de l’activitat que desenvolupin.
L’article 23 de la Llei 34/2002 estableix que els contractes celebrats per via electrònica produiran tots els efectes previstos per l’ordenament jurídic, quan concorrin el consentiment i els altres requisits necessaris per a la seva validesa.

És important ressaltar que els contractes electrònics es regeixen pel que disposa aquesta Llei, però igual que qualsevol contracte, també pels Codis Civil i de Comerç i per la resta de normes civils o mercantils sobre contractes, en especial, les normes de protecció dels consumidors i usuaris i d’ordenació de l’activitat comercial.

Internet permet traspassar fàcilment fronteres i per tant s’ha de tenir en compte que per determinar la llei aplicable als contractes electrònics es farà el que disposen les normes de Dret internacional privat de l’ordenament jurídic espanyol.

Sobre el lloc de celebració del contracte l’article 29 de la llei 34/2002 estableix que els contractes celebrats per via electrònica en què intervingui com a part un consumidor (B2C) es presumiran celebrats al lloc on aquest tingui la residència habitual.

Els contractes electrònics entre empresaris o professionals (B2B), en defecte de pacte entre les parts, es presumiran celebrats al lloc on estigui establert el prestador de serveis.

Obligacions inicials.

El prestador de serveis de la societat de la informació que realitzi activitats de contractació electrònica tindrà l’obligació de posar a disposició del destinatari, abans d’iniciar el procediment de contractació i mitjançant tècniques adequades al mitjà de comunicació utilitzat, de forma permanent, fàcil i gratuïta, informació clara, comprensible i inequívoca sobre els punts següents:

a) Els diferents tràmits que cal seguir per subscriure el contracte.

b) Si el prestador arxiva el document electrònic en què es formalitzi el contracte i si aquest serà accessible.

c) Els mitjans tècnics que posa a la seva disposició per identificar i corregir errors en la introducció de les dades, i

d) La llengua o llengües en què podrà formalitzar el contracte.

L’obligació de posar a disposició del destinatari la informació referida en el paràgraf anterior es donarà per complerta si el prestador la inclou en la seva pàgina o lloc d’Internet en les condicions assenyalades.