La prevenció de riscos laborals a les empreses

Gestoria Luis. Article d'opinió

  • Gestoria Luis
  • Divendres, 13 Setembre 2013 00:00

Opinió, gestoria Luis, riscos laborals

La Llei 31/1995 de Prevenció de Riscos Laborals comporta l’obligació d’incloure la prevenció de riscos en qualsevol activitat que es realitzi en l’empresa i en totes les decisions que s’adoptin. Això vol dir que l’empresari ha d’adoptar quantes mesures siguin necessàries per a la protecció de la seguretat i la salut dels treballadors.


Té l’obligació d’adoptar les mesures necessàries perquè els equips de treball garanteixin la integritat física dels treballadors. Si a una màquina  li manqués una mesura de seguretat l’empresari ha d’esmenar-ho i adoptar totes les mesures necessàries per evitar un accident. A més a més, ha de proporcionar als treballadors els equips de protecció individual (EPI) que hagin d’utilitzar. També  haurà de garantir la formació per a la utilització correcta d’aquests equips. L’empresari està obligat a exigir als seus treballadors la utilització dels elements preventius de seguretat, impedint si s’escau l’activitat laboral.

La Llei obliga a tenir a disposició de l’autoritat laboral una sèrie de documents que justifiquen el compliment de les obligacions. Aquests documents són; El pla de prevenció de riscos laborals, l’avaluació dels riscos, la planificació de l’activitat preventiva, el control dels estats de salut o la relació d’accidents de treball i malalties professionals.

Si l’empresari no presta protecció adequada i eficaç als treballadors, se li poden exigir una sèrie de responsabilitats que poden donar lloc a sancions administratives, així com a responsabilitats civils pels danys i perjudicis i fins i tot responsabilitats penals. Les sancions, que poden arribar a 800.000 euros, són compatibles amb les indemnitzacions pels danys i perjudicis causats i pel recàrrec de prestacions econòmiques de la Seguretat Social, per la qual cosa el perjudici econòmic que pot comportar per a l’empresa pot ser molt elevat.

L’empresari pot organitzar l’activitat preventiva assumint personalment l’activitat si és una empresa de fins a 5 treballadors i l’activitat de l’empresa no està considerada especialment perillosa, designant a un o diversos treballadors per dur-la a terme o a través d’un servei de prevenció propi en grans empreses; el més habitual és la contractació d’un Servei de Prevenció Aliè, prestat per una entitat especialitzada que concerti amb l’empresa l’assessorament i la realització de les activitats de prevenció.

www.luis.cat