Això del ‘I mig any’

Un grupet celebra des de fa tres anys el “canvi” en el calendari mataroní

Santes dia 28 de Juliol no n'hi ha prou

Ja fa tres anys que l’Oriol Rodríguez, un dels culs inquiets, un dels twitters fàcils i una de les ments pensants de tot el que sovint sembla massa un ecosistema viciat de Santes es proposa celebrar el 25 de gener que “ja només queda mig any de Santes”. No és cap gran idea però convindrem tots plegats que a mig gener, ni que sigui per allò de la “cuesta”, ve de gust assaborir una mica de Santes. Mig any de distància amb la Festa Major, passar del “encara queda” al “només queda” i, a la vegada, dur a la pràctica aquella màxima de la meva àvia que venia a resumir l’any entre Nadal i Santes: “Després de Santes ja ve Nadal, i quan passes Nadal: Santes!”.


La idea de l’Oriol, que sempre acaba trobant algun malalt que el secundi, ve a basar-se en alguna celebració tipus el Cap d’Any patumaire que, a Berga, ha agafat força els darrers any, diria que pel dijous de l’Ascensió. Allà fan fins i tot campanades i toquen tirabols, mentre aprofiten per encendre algun fuet –el petard es diu així, potser els neòfits no ho saben– i fer la primera barreja.

Dissabte faltarà mig any exacte per Les Santes, concretament pel punt iniciàtic del seu programa memoritzat i repetit: la Crida, el 25 de juliol. Ara el calendari de la bona gent del ‘De Santes a Santes’ ja ho fa menys meritori, però abans feia gràcia recomptar i asseverar en segons quin moment de l’any quan quedava per Festa Major. Com que el mataroní tipus, a més, fa vacances just després, l’horitzó de Santes és com allò de la pastanaga i el burro. Dissabte la començarem a olorar, l’hortalissa.

Aquest any el ‘I mig any’ que rarament convoca més enllà d’una dotzena de persones és dissabte. No sé ben bé el que ni l’Oriol ni ningú té preparat però, per si de cas, i per allò de no deixar-se confondre pel caliu de casa en aquestes nits fredes, jo pararé per davant l’Ajuntament cap a les dotze de dissabte. Si som alguns més potser farem un beure i brindarem amb joia perquè queda menys per Festa Major. Si som quatre, segurament la copa caurà igualment. Si és l’Oriol sol, per sort, no serà una variable important: seguirà quedant només mig any per les Santes.

Cugat Comas

Politòleg i periodista.