El guru

Jaume Patuel i Puig. Psicòleg-psicoterapeuta psicoanalista.

Anem a començar un nou curs escolar. Conflictiu i complex. Il·lusions i frustracions.Un nou curs escolar en sentit ampli: escolar, acadèmic, aniversari, comercial, polític, però qui no ha reposat ni descansat és el curs econòmic. Aquest no ha fet vacances. No entén de fatiga ni de problemes humans. Senzillament guany i més guany. La paraula curs, per tant, té moltes significacions. Una més: el curs de a vida.

Aleshores surten els gurus, els mestres, els savis. I de tot ordre. Ho saben tot. Ho preveuen tot. I després si no s’acompleix res del que han dit, ells no s’han equivocat. Són els altres. L’error és dels altres. I aquests han de pagar els plats trencats. Per això convé saber què és un guru, un mestre, un savi.

La paraula guru ve de l’hindú: Ru vol dir dissipar. Gu és la foscor. Guru és aquell que dissipa la foscor. Dóna llum sense treure la seva responsabilitat. I això és percebut pels altres i porta a un alliberament interior. No a un estat d’angoixa, de tremolor, de desesperació.

Mestre és el que guia. El mestre del caminar. Ajuda, està al teu costat. No t’anul·la. Et porta a pensar per tu mateix. No et condueix, t’ensenya a caminar.Savi ve d’assaborir. El savi és aquell que fa que tu puguis assaborir la vida, com ell ho fa. Valorar-la a partir de la teva corporalitat i d’una escala de valors.

Aleshores quan un guru, un mestre o un savi et diuen que tot és fàcil. Que no cal fer esforços. Que tens tot el poder a dins teu per a aconseguir-ho. Et contesta per telèfon. A més, no t’escolta quasi gens i parla sempre ell. Alerta, desconfia. Un guru, un Mestre, un Savi mai et mengen el coco o t’obliguen a pensar com ells.

Et deixen en plena llibertat de fer o desfer. Són mestres del caminar i no mestres d’ensenyar. El que ha caminat, fa que l’altre aprengui a caminar. El que ensenya, fa que l’altre hagi de creure en les seves creences sense caminar.

Hem d’atrevir-nos a pensar per un mateix en contra de totes les creences. No únicament religioses sinó també laiques com les político-econòmiques. Hem de buscar en el nostre interior, aquest Guia, aquest Mestre, que escolta sempre.