Els detallets

Jaume Patuel i Puig. Psicòleg-psicoterapeuta psicoanalista.

Els detallets o petits detalls fan la vida de cada dia. La quotidianitat n’hauria d’estar ple. Els petits i adolescents ens en donen un bon exemple. Com valoren el detall de la paraula afectuosa, el petit regal...fora de lloc. Agafem el dia de Sant Valentí com el de Sant Jordi, sense treure que són dies de “fer caixa”… el detall s’imposa. Aquell dia toca!!!I si es fa quan no toca, produeix sorpresa.

Per això cal creativitat, la invenció, el desig manifestat en el moment oportú, però no de calendari, fa la vida més alegre, feliç i sobretot sentir-se estimat, valorat i sobretot, la sensació que un existeix .Em recorda aquella frase de Mahatma Gandhi: “Quasi tot el que faci serà insignificant, però és molt important que ho faci”. I la frase tan ben coneguda “Obras son amores y no buenas razones…”. És l’amor real expressat al dia a dia en detalls junt amb la força de voluntat.

Però a vegades són detalls que ni l’altre/a se n’adona. Ho veu tan natural, que el dia que no se li fa nota que manca quelcom. I encara un pas mes: detalls silenciosos, fets amb amor, que mai l’altre/a sabrà. Són detalls fruit d’una maduresa que, també, i no s’ha de negar ni deixar de fer encara que satisfaci a un mateix.

Això fa madurar, créixer i sobretot sentir-se interiorment feliç i tranquil. L’amor no es tanca a un nivell de consciència superficial. L’amorositat és la base de la vida humana. Així ens ho recorda Tagore, Rabindranath: L’amor és el significat últim de tot allò que ens envolta. No és un simple sentiment, és la veritat, és l’alegria que està a l’origen de tota creació”.

I per acabar Honoré de Balzac, escriptor francès, diu: “L’amor no és només un sentiment, sinó també un art”.Sense mai oblidar que no hi ha rosa sense espines. La naturalesa ho ha creat sempre junt.