Amaxofòbia

Jaume Patuel i Puig. Psicòleg-psicoterapeuta psicoanalista.

Aquesta paraula ve del grec i significa: Por a conduir. Amaxa ve del grec i vol dir: carro o carruatge. I fòbia: por. És una por irracional i, a vegades, esdevé malaltissa. Es tracta d’una fòbia pròpia dels conductors, que se senten incapaços d’asseure’s al volant. I hi ha un tant per cent, un 33%, amb dificultats mit­janes o no massa serioses. I un tant petit es troba afectat seriosament. Les manifestacions són diverses: suors, taquicàrdies, respiració agitada o tallada, tremolor, malestars estomacals, cefalees, vertigen i d’altres. Símptomes que són característics de l’angoixa. Per tant, podem veure que l’origen està en el món psíquic tant conscient com inconscient. En el primer cas, més fàcil de superar. En el segon, demana més esforç i un ajut psíquic.

Les causes per haver après malament a conduir poden ser experiències negatives, accidents de trànsit soferts passivament o activament. I per temperament indecís.Ara bé, si aquesta amaxofòbia és persistent, injustificada, portant a conduir sempre de forma neguitosa, caldrà anar a un professional. I, com sempre, cas per cas. Una solució universal i general no existeix. Cada persona té la seva pròpia història.

Però sempre cal un esforç personal. De mentalitzar-se un a si mateix. Però cridar-lo, renyar-lo, no és pas un bon ajut. No treu que en algun cas en concret sigui la solució. La falta d’autoestima o infravaloració podria ser una causa de por a conduir. També hi ha la por a l’alta velocitat, per això mai agafen les autopistes. Com d’altres no suporten les cues. La claustrofòbia si està massa temps aturat o quan arriba un túnel o un pont llarg. I el món de les imaginacions té el seu pes. L’estrès pot fecundar aquesta imaginació puix que es perden defenses.

Certament, es vagi o no a consultar a un professional davant d’una amaxofòbia, la prudència en deixar de conduir quan un té un atac de pànic en entrar al cotxe o d’altres símptomes, és la millor teràpia, de sentit comú. Però no vol dir que no hi hagi persones imprudents que han sofert les seves conseqüències o han tingut un ensurt que els ha fet reaccionar.

Conduir hauria de ser un plaer. Conduir per obligació podria ser també una causa d’amaxofòbia.