La Llei de Gresham...

En la societat d’avui, no hi ha manca de valors constructius, poderosos, d’alta vàlua sinó que aquests no circulen perquè els valors petits –egoismes, enveges, agressivitats, enganys, mentides, hipocresia – s’imposen

Crec que podem considerar perquè ho constatem, apel·lo a l’experiència com a testimoni del lector o la lectora, que la mentida o la mitja veritat, així com la calúmnia, són monedes corrents o normals en la nostra societat. La Llei de Gresham és una llei creada pel Conseller d’economia de la Reina Isabel I d’Anglaterra, segle XVI, Sir Thomas Gresham, segons el qual “El diner dolent treu de circulació el diner bo”. És a dir, quan hi ha dues monedes en circulació, la forta o la bona es guarda. La que circula és la dèbil o la dolenta.  Com a llei va ser formulada al segle XIX, però abans els financers, els mercaders ja la coneixien per pròpia experiència com també els homes d’estat. Crec, segons el meu parer, que en la societat d’avui, no hi ha manca de valors constructius, poderosos, d’alta vàlua sinó que aquests no circulen perquè els valors petits –egoismes, enveges, agressivitats, enganys, mentides, hipocresia – s’imposen. Es més fàcil que allò negatiu o de poc valor circuli que allò fort i valuós.  Això ens podria explicar la manca de credibilitat de les institucions, siguin les que siguin, i les persones d’alta responsabilitat. No hi ha coherència entre els seus discursos i el que fan.                Per tant, quan no hi ha valors propis i de cotització alta, quan no hi ha una escala de valors feta personalment,  podem aplicar, per bé que amb un altre criteri, la llei de Gresham: Com no hi ha moneda forta, la dèbil o dolenta s’imposa. Els valors primerencs desplacen els valors superiors. I així tenim que la mentida, en el comerç, la calúmnia en persones públiques, la mitja veritat en els discursos diplomàtics, aquests valors són les monedes que predominen i desplacen la veritat, el coratge, la sinceritat. Tots aquests valors, formant ja una certa axiologia oficial o estandarditzada. Són els que imperen i impregnen la ment de la societat, per tant, de les individualitats.Segons siguin de madures les emocions que impregnen els valors, la Llei de Gresham ens pot ajudar a clarificar les situacions. Què és el que de fet i realment circula? El valor fort o el valor feble?

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: