Operació per rejovenir la Missa de les Santes

Un concert amb nous arranjaments d'Ivó Oller per a sis fragments de la peça musical ha de servir per captar joves estudiants de música per al cor de cantaires

  • Cugat Comas
  • Dimecres, 30 Gener 2019 17:53

Cantaires Missa de Les Santes

La Missa de les Santes, la peça quasi operística que amb permís especial vaticà s'interpreta cada 27 de juliol a Santa Maria des del 1848 busca rejovenir el seu cor popular de cantaires. De la necessitat d'una renovació i d'involucrar-hi el jovent se n'ha parlat durant anys però ara, per primera vegada, és la pròpia Administració de les Santes –entitat encarregada de tota la interpretació– i la terna vigent de directors els que s'han posat mans a la feina i juntament amb Ivó Oller han proposat la primera acció concreta per insuflar aire fresc i aconseguir nous cantaires, més joves. 

El projecte és prou trencador i sorprenent: es tracta de l'elaboració de sis peces de la Missa amb nous arranjaments en clau jazz i música moderna que Oller ha fet a partir de la partitura original amb l'objectiu d'un concert a finals d'abril d'aquesta "nova Missa" amb estudiants de les diferents escoles de música de la ciutat i que un cop passat el concert, aquest jovent acabi per nodrir el cor de cantaires de la Missa.

Roda de premsa Missa de Les Santes

Inspiració amb Cervera

Ni els directors ni l'Administració s'han inventat la sopa d'all. Aquesta fórmula de fer uns arranjaments en clau moderna d'una peça de naturalesa atàvica com la Missa és importada de les Completes de Cervera. Francesc Cortés, un dels directors, explica que “una tradició acusa negativament el pas del temps si no es va conreant i ara intentem que l'arrelament de la Missa es mantingui entre el jovent”. L'operació compta amb el beneplàcit dels tres directors: el citat Cortés, Lluís Carné i Jordi Lluch. Precisament Lluch – que la dirigirà aquest any– saluda el nou projecte i assegura que “aquest concert té dos objectius, donar a conèixer la Missa que és una música no prou divulgada per molta gent de música encara a Mataró i a la vegada proporcionar-li un vestit nou”. 

L'única condició que els directors van posar a Oller és que les parts vocals dels sis fragments de Missa que es treballaran es respectessin. Així esperen que joves atrets per la modernitat del nou arranjament –que s'interpretarà amb un combo, en directe– després facin fàcil el salt a la interpretació de la Missa, si més no d'aquests fragments que ja coneixeran.

"Fer-la més atractiva"

Tota l'operació parteix del treball ja fet per Oller, que ha preparat material de treball per les quatre cordes de la coral de manera que qui s'inscrigui al projecte –que compta amb el suport de tota la comunitat educativa musical de la ciutat– tindrà tot de facilitats per prendre part dels dos assajos i el concert final de projecte. Oller, músic habitual de l'orquestra de la Missa, explica que “el repte ha estat no modificar rítmicament les veus i canviar els arranjaments  per fer un material prou audible perquè es pugui treballar amb ell”. En la presentació del projecte es va poder escoltar un dels nous fragments de la Missa, de resultat realment sorprenent.

Expliquen des de l'Administració i els mateixos directors que aquesta és una de les apostes per “fer més atractiva la Missa com a peça i la seva interpretació com a patrimoni”. En aquest sentit, expliquen, hi ha una preocupació comuna per assegurar el futur d'aquesta tradició singular mataronina que passa, asseguren, perquè el cor es rejoveneixi i, així, la qualitat de la interpretació no minvi.

En aquest projecte hi van començar a treballar fa més d'un any com una aposta per "cuidar" la Missa. Temps enrere, des dels mateixos cantaires, també es van demanar mesures per garantir la tradició.