David Jàcome, jazz sense fronteres

D'origen colombià, és professor de l'aula de música de Vilassar de Mar i forma part de diverses bandes de jazz

  • Berta Seijo // Foto: Noelia Balboa
  • Dijous, 17 Octubre 2019 10:08

Perfils, 2017/2019 - perfils- David Jacome

El latin jazz del saxofonista cubà Paquito Rivera va marcar un abans i un després en la vida de David Jàcome quan era molt petit. Amb el pas del temps, el seu llistat de referents ha anat a més (amb John Coltrane, Charlie Parker i Michael Brecker al capdavant), igual que el seu bagatge d'experiències professionals. D'altra banda, la multiculturalitat és un factor que sempre li ha cridat l'atenció i que ha definit els projectes en els quals ha estat involucrat al llarg de la seva carrera. A tall d'exemple, ha tocat música andina colombiana, ha format part d'orquestres de salsa i merengue, ha tingut l'oportunitat de pertànyer a grups de músics brasilers i cubans, i ha fet la seva particular incursió en el món del funk i del swing. "Lluny d'importar-me l'estil, el que sempre persegueixo és fer bona música", afirma.

Canvi de plans

En Jàcome va arribar a Catalunya el 2004 procedent de Colòmbia, després de guanyar una beca de la Fundació Carolina per estudiar un màster en Interpretació de Jazz al Liceu. Tot i que en un principi la seva idea no era quedar-se a Barcelona, l'entrevistat va aconseguir renovar la beca per segon any consecutiu i va ser llavors quan va enregistrar el seu debut discogràfic i va protagonitzar la seva primera gira.     
Del seu país d'origen troba a faltar la seva família i els sucs naturals. Del territori que el va acollir ara fa 15 anys destaca el moment polític actual, una situació que l'ha ajudat a "obrir la ment" i a entendre moltes coses del passat de Colòmbia.
Les mudances, però, no s'acaben aquí. Fa tres anys que en Jàcome viu a Mataró, ciutat en la qual va aterrar per amor. "Em vaig casar amb una mataronina, tot i que personalment ja tenia ganes de canviar d'aires i sortir de Barcelona per trobar una mica més de calma", explica. Actualment, el Maresme és el seu principal centre d'operacions. I és que aquest saxofonista és també professor de l'aula de música de Vilassar de Mar.

Amb l'agenda plena

David Jàcome dedica tot el seu temps lliure a la seva passió pel saxo. De fet, ara mateix no pot reservar-se ni un minut per cuinar o anar a la platja, dues de les seves altres grans aficions. "Soc membre de diverses bandes de jazz, com l'Always Drinking Marching Band, Rodafonio o la Big Band de Jazz de Vilassar de Mar, i aprofito qualsevol moment per estudiar", afirma.
Avui dia, el seu projecte personal acapara quasi tota la seva atenció. "Acabo de treure un nou tema que s'anomena 'Kamacus Blues' i que està dedicat als barcelonins", explica. Aquesta cançó estarà inclosa en el seu pròxim àlbum, que porta per títol "Más lejos" i que veurà la llum a finals de desembre.

APUNTS:
El músic viu que més admires: Juan Luis Guerra.
Un triomf assolit: Haver pogut gravar el disc "Más lejos".
Si poguessis triar, on t'agradaria viure: Soc feliç on visc ara.
Un àlbum de jazz que recomanaries: "Some Skunk Funk", de Michael Brecker.