FEFormación o la importància d'Internet en l'educació

William Renedo. Estudio 34. Opinió

  • Divendres, 30 Gener 2015 13:48

Blocs, olga lorente-protecció de dades

Molts estem acostumats a utilitzar pàgines agregadores per organitzar-nos les vacances, ja sigui buscar un vol o un hotel, potser també per comprar tecnologia o fins i tot recórrer a les webs grupals per aconseguir els millors preus.L'arribada de les noves tecnologies és un fet, com també ho és que no pot deixar de banda un dels camps de la nostra societat més necessaris i alhora cada vegada més rics en ofertes: parlem de la formació. La pregunta, aleshores, és òbvia: per què ens cal fer servir mètodes antics per accedir als cursos i educació?

Que Internet ha suposat un canvi de paradigma en la majoria de processos no cal ni dir-ho. A les escoles les tecnologies de la informació i comunicació (TIC) han adquirit gran rellevància, principalment a partir de l'ampli ús de la xarxa. Les TIC tenen com a base la informació i han fet que l'usuari passi de tenir el paper de receptor passiu d'un missatge, a tenir un paper actiu, on ell decideix la seqüència de la informació i estableix el ritme, qualitat, quantitat i aprofundiment de la informació que desitja. És a dir, realment, un gran avanç que ha de ser aprofitat en la posada a la pràctica. I aquest canvi de rol és el que cada cop es potencia més.

Per altra banda a través de l'ús de l'Internet es possibilita, per primera vegada en la història de l'educació, que la ment quedi alliberada d'haver de retenir una quantitat enorme d'informació. Només cal processar els conceptes que es necessiten i això permet utilitzar mètodes pedagògics amb els quals l'alumne pot aprendre més i millor. I ja no cal que sigui a casa. La xarxa, els videos, deixen relacionar-se des de qualsevol lloc del món i seguir una educació personalitzada, i no només a la Universitat. Tota mena de cursos estan subjectes a aquesta nova forma d'entendre el món.  

Així que agafa una coctelera i barreja els tres darrers paràgrafs. Imagina entrar en un sol portal i trobar-hi tots els cursos que es fan a la teva ciutat. Ordenats, categoritzats i preparats per tu. Sense necessitat de visitar diverses pàgines, a només uns clics i amb tota la informació. Presencial i a distància. Doncs aterra que ja és possible. Fa uns dies buscant vaig arribar a FEFormación, una web que ho té tot de manera fàcil, clara i accessible i que em va cridar l'atenció. Al final em vaig adonar que en el meu món, Internet, ja quasi tot és possible, podem anar més enllà i arribar a llocs que no hauríem pensat mai.

Avui puc dir que l'ensenyament digital basat en les noves tecnologies de la informació i la comunicació fa una importantíssima aportació per aconseguir una societat més justa i solidària, facilitant i enfortint l'intercanvi de coneixements, idees, i experiències. I tot plegat universalitzant, que tal com està el món és més important que mai.