Orfes digitals

Davant de tot: Lluís Martí i Garro - Enginyer de Telecomunicacions - Article d'opinió.

Opinió 2017/2018, davant de tot-orfes digitals (edicio1818)Si un es lleva amb ganes de veure-ho tot amb tendència al fosc, un començament ben desolador pot ser la revisió rutinària del correu electrònic personal, farcida en exclusiva de missatges darrere dels quals no hi ha ningú: enviaments automàtics de llistes de distribució, ​newsletters i correu brossa a parts iguals. Qui no hagi rebut dos-cents missatges sobre RGPD i la nova política de privacitat de dades que llanci la primera pedra.

Fora de l’àmbit professional, el correu electrònic ja és poca cosa més que l’identificador que ens serveix per registrar-nos en la resta de serveis d’internet. Res més. Un zombi en l’època daurada de la comunicació (almenys en el sentit menys exigent de la paraula), l’era de l’exuberància en aplicacions i xarxes socials que malden per acaparar i repartir-se el nostre temps, els nostres gustos i els nostres secrets. Com diu la nova màxima: si t’ho donen de franc, tu n’ets el producte.

Aquest món tan vertiginosament tecnologitzat ens permet jugar a utopies al matí i a distopies a la tarda, transitar pel món digital amb petjades d’elefant mentre, alhora, ens alarmem amb teories conspiranoiques de telenovel·la de dissabte tarda. Però la realitat és que la certesa de què tecnològicament tot és possible, maquilla els camins sinuosos pels quals la tecnologia, tot i els esforços i la bona voluntat, arriba a la nostra vida diària, a batzegades i molts cops sense criteri. Mons d'uns i zeros habitats per suposats nadius digitals que, en la majoria de casos, no són més que figurants entre escenaris de cartró pedra, joves que utilitzen de forma desacomplexada la tecnologia de consum però que, a efectes pràctics, ignoren la seva lògica, la seva ciència i, també, el seu perill gairebé en els mateixos termes (i a voltes més) que els seus pares.

Avancem, molt, i mentrestant tirem d’humor i ens obliguem a gaudir de detalls deliciosos com escoltar recentment, en unes portes obertes, la recomanació sobre realitzar la preinscripció al centre de forma telemàtica. A efectes pràctics, accedir a la web de la Generalitat, omplir la documentació, imprimir-la i portar-la, xino-xano, al centre escollit en primera opció. Preinscripció telemàtica. Te-le-mà-ti-ca. Preciós.