Smart City

Davant de tot: Oriol Ruiz - Físic

Ciutat 2014/2015, càrrega mobils
Estic cansat que em preguntin. Sí, ja m’imagino que en aquests temps de consultes i referèndums, dir això pot semblar quasi una blasfèmia, però no, els que us heu horroritzat podeu estar tranquils, no parlo de preguntes polítiques.

Agafo un avió i només aterrar la companyia aèria m’envia un missatge al mòbil desitjant-me un feliç dia i convidant-me a connectar-me a una pàgina web per contestar un formulari de satisfacció. Arribo a l’hotel i en arribar a l’habitació i engegar el meu ordinador, veig que he rebut un correu de la direcció amb un “petit” formulari perquè valorés l’atenció rebuda, també en tenia un altre de l’empresa de lloguer de cotxes amb un contingut similar.

Però si només em preguntessin quan viatjo, encara seria suportable, a casa també em persegueixen. Faig una trucada molt curta al servei d’atenció al client de la meva companyia telefònica, i en acabar, potser com a represàlia, em passen a una màquina que em sotmet a una sessió de tortura amb una llista interminable de preguntes per analitzar la meva “experiència” d’usuari, que paradoxalment hauria estat bastant bona si no fos per preguntes finals.

Em van trucar del banc per fer una enquesta de satisfacció de client, a la noia que va trucar li vaig dir que si s’havia mirat el meu expedient, perquè precisament feia uns dies que els havia enviat un e-mail amb una reclamació. Em va contestar que ho sentia molt però que ella no tenia accés a aquesta informació, però que ho anotaria com un comentari. Normalment no penjo el telèfon a ningú, aquest cop va ésser una excepció.

Tres canvis tecnològics estan modificant totalment la manera com gestionem les dades i la comunicació. La capacitat de Transmissió, de Computació i l’Emmagatzematge. Abans, transmetre dades, analitzar-les i guardar-les era difícil i sobretot molt car, avui en dia tothom hi té accés, i sens dubte encara estem aprenent a gestionar-ho.

Les ciutats també s’han llançat a aquesta cursa, per aprofitar aquestes noves capacitats tecnològiques, en diuen “Smart Cities”. Un exemple, podria ser recollir dades de la lluminositat als carrers per fer més eficients els sistemes d’enllumenat, ......, fa pocs dies vaig anar a l’oficina d’atenció al ciutadà de la Riera per un parell de temes administratius, em varen atendre de meravella, estic content de no trobar-me una màquina per molt intel·ligent que fos, i sobretot que no em truqués després per preguntar-me com m’havia anat.