Vot de qualitat

Davant de tot: Jordi Fernàndez i Fàbregas - Enginyer Tècnic Industrial

Opinió 2014/2015, davant de tot-vot de qualitat

El Ple municipal de Mataró d’aquest mes, que va ser el passat 3 de setembre, es va posicionar en contra d’adherir-se a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI). Ho va fer gràcies al vot de qualitat de l’alcalde, ja que els vots favorables foren els mateixos que els contraris. Malgrat sigui un sistema de representació mitjançant un nombre senar de representants per evitar empats, com és el cas dels vint-i-set regidors que composen el Ple de Mataró, es necessita establir un segon mecanisme, el vot de qualitat, per situacions com la que es produí en aquest cas. 

Les abstencions i les absències poden provocar aquesta situació que tant se valen les intervencions de cada grup prèvies a la votació o el posicionament de cada un dels regidors del consistori, que s’acabarà fent el que l’alcalde decideixi.

Sobre l’adhesió a l’AMI, malgrat que la possible independència de Catalunya sigui un assumpte transcendental, esdevenir un dels més de 700 municipis associat a aquesta entitat és simplement un gest simbòlic i que és evident que, segons el posicionament dels seus regidors, Mataró no vol ser-ne ni deixar-ne de ser. Per això, durant el mateix Ple, es discutí una segona proposta que sí que acabà prosperant en la seva votació: la convocatòria d’una consulta ciutadana perquè siguem els mataronins i mataronines qui, directament, opinem sobre la incorporació de Mataró a l’AMI.

Estem ja en campanya electoral, la d’unes eleccions que, plebiscitàries o no, plantegen un debat com mai s’havia plantejat i de ben segur que tindrà alguna repercussió durant els mesos següents. El 27 de setembre quedaran poc més de dos mesos perquè a Mataró, segons acord de Ple, s’esgoti el termini per la celebració de la consulta per l’adhesió a l’AMI. Quin significat pot tenir ser membre de l’AMI quan potser els diputats entrants al nou Parlament estan ja treballant en el possible escenari d’una declaració d’independència? Per acabar fent el que s’hagués pogut fer des del 2011, quan es creà l’AMI, consultar la ciutadania, no estem anant una mica massa tard a Mataró?