De llibres

Marina Guardiola i Bufí - Escriptora i Ambientòloga

Opinió 2013, davant de tot-de llibres

Les èpoques de crisi són èpoques d’esforç però, sortosament, hi ha gent que no s’arronsa. Malgrat que el ministre Wert posi traves a la consumició de la cultura amb mesures com les del famós 21%, hi ha gent que segueix apostant per la premissa que diu que un país culte és un país lliure.

Sant Jordi, el dia per excel·lència que la cultura surt al carrer, podria agonitzar sota la batuta werteriana si no fos per gent que, malgrat la mala mar, es llança a l’aigua a nedar. A Mataró en trobem dos exemples ben recents: d’una banda Re-Read Mataró (Plaça de Cuba, 19) i, de l’altra, Buc de Llibres (Muralla del Tigre, 31, local 3).

A Re-Read Mataró, una cadena de botigues de compra i venda de llibres de segona mà, volen apropar la cultura a qualsevol butxaca venent llibre vell lowcost – a baix preu -,
com ells mateixos es defineixen. Podreu trobar-hi llibres amb solera i amb història a un mòdic preu. Del llibre vell, el bon consell...

Buc de Llibres, en canvi, és un espai cultural que combina la llibreria generalista amb altres serveis entorn del llibre i la cultura. Es perfilen com una llibreria de proximitat, de tracte personalitzat i amb coneixement de causa. Ideal per a deixar-se aconsellar i seduir, escoltar tragina-contes, o assistir a presentacions i conferències, entre altres. Els llibres són mestres que no renyen i amics que no demanen, diuen.

Dues propostes ben diferents que, sens dubte, enriqueixen la ciutat. Un cop més, la cultura popular es fa sentir: “qui savi es vulgui dir, molts llibres ha de llegir”.