Entitats

Marina Guardiola. Escriptora i ambientòloga

  • Marina Guardiola
  • Dijous, 12 Desembre 2013 10:16

Opinió, davant de tot-entitats

El Nadal s’acosta i, malgrat que el món comercial ara té pressa per fer-nos-el respirar, ja fa mesos que hi ha gent que hi pensa. A la Sala Cabanyes, per exemple, des del mes de setembre, centenars de persones preparen Els Pastorets de Mataró: assajos artístics i tècnics, reunions, retocs de vestuari, decorats, sabateria, proves de maquillatge, atrezzo, comunicació, etc. Centenars de persones que, de forma altruïsta, dediquen el seu temps lliure a mantenir les tradicions i les festes de la nostra ciutat. Com ells, moltes altres entitats es preparen ja per participar a la Cavalcada de Reis i contribuir així a fer viure la màgia als nens (i adults!) de Mataró; o els de l’OCA, que fan que la revetlla de Cap d’Any pugui ser una festa popular i accessible per a tothom.

Penso que aquests són grans tresors que sovint no valorem com cal. No Els Pastorets, la Cavalcada o l’OCA en si (que també), sinó les persones i col·lectius que hi ha al darrere i que fan que això funcioni. Col·lectius com també els Capgrossos de Mataró, que acullen gent de totes les edats, races, orígens i ideologies. Gent que sota una mateixa camisa o sobre un mateix escenari, són iguals i obliden les seves diferències per treballar per un objectiu comú.

Més enllà de l’incalculable valor cultural, participatiu o folklòric que puguin tenir, penso que és rellevant la funció social que desenvolupen aquestes entitats. No és fàcil donar un paper a tothom, integrant a la gent i fent-la sentir part d’alguna cosa. No és fàcil crear joves compromesos, que creixen en un ambient positiu i amb valors. No és fàcil fer que la gent s’impliqui i s’il·lusioni. No és fàcil mantenir les relacions intergeneracionals i fomentar-les. No és fàcil fer que la gent més gran se senti útil, estimada i respectada. No, res de tot això no és fàcil, però aquestes entitats i col·lectius ho aconsegueixen d’una manera excel·lent.

Ara, per Nadal, és una d’aquelles èpoques de l’any en què la feina d’aquestes entitats i col·lectius es fa una mica més visible. Gràcies. Indubtablement sense vosaltres, les festes de la nostra ciutat no serien el mateix.